9% ДДС и за книгите (обновена)

Борисов: Вярвам на Горанов, но ако е недоволен, да си подаде оставката

iconomist
iconomist / 12 May 2020 16:20 >
9% ДДС и за книгите (обновена)
Източник: БТА
ДДС ще намалее от 20 на 9% и за книгите, освен за заведенията за обществено хранене. Това обяви на брифинг в парламента премиерът Бойко Борисов, след като по-рано през деня се срещна с представители на асоциацията на заведенията.

За разлика от ресторантите, за които мярката засега ще важи само до края на 2021 г., за книгите намалението ще е безсрочно, уточни Борисов.

"Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората и едното е храна, и другото - духовна", каза премиерът, цитиран от dnevnik.bg.

По думите му предложението ще бъде внесено в парламента още в сряда, 13 май, а намалението за ресторантите ще действа още от това лято. Първоначално, след срещата на Борисов с асоциацията в сградата на Министерския съвет, пресцентърът на правителството разпространи информация, че ставката ще се промени от догодина. 

Ако двете предложения бъдат приети, това ще е първият случай при управлението на ГЕРБ, когато се прави отстъпка пред искане за намаляване на ДДС. Този данък е основен източник на приходи в бюджета и финансовият министър Владислав Горанов неведнъж се е обявявал за категоричен противник на евентуална промяна.

Пред журналистите във вторник Борисов не скри, че и в този случай Горанов е бил категорично против да се намалява ДДС. Против е била и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Премиерът обаче уточни, че решението е политическо. На въпрос дали има доверие на финансовия министър Борисов обяви, че му вярва, но Горанов не му е началник и ако е недоволен, може да си подаде оставката.

Според изчисления на финансовото министерство, от намаляването на ДДС за заведенията бюджетът ще загуби 150 млн. лева за година. „Ресторантьорите обаче твърдят, че приходите ще се повишат заради изсветляването на сектора", каза Бойко Борисов. Разминаването в прогнозите е причина за намерението мярката да се въведе временно, за една година, и в зависимост от ефекта да се реши дали да бъде удължена. Премиерът очаква от ресторантьорите през същата година да намалят с 11 пр. пункта и цените на храните в заведенията.

За разлика от ресторантите, от намаляване на ДДС за книгите годишно бюджетът ще се лиши от около 12-13 млн. лева, според Борисов.

На същата пресконференция лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че все пак ваучери за почивка в България ще има, но само за работещите на първа линия със заразата - медици, полицаи и т.н. Първоначално идеята на НФСБ беше подобни купони да се дадат на широк кръг хора, но вчера предложението не беше прието от правната комисия на парламента при обсъждането на новите текстове в Закона за здравето.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ