Божков срещу ГЕРБ – какво трябва да знаете

ГЕРБ са контролирали надзора и облагането на хазарта през 9 от изминалите 10 години

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 08 May 2020 14:33 >
Божков срещу ГЕРБ – какво трябва да знаете
В девет от десетте изминали години ГЕРБ помагаха на Васил Божков да развива и пази хазартния си бизнес от конкуренция.
Само няколко часа, след като бизнесменът Васил Божков обвини от Дубай финансовия министър, че е покровителствал бизнеса му, и щял да сигнализира прокуратурата и „всички институции“, изпълнителната власт влезе в обяснителен режим. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов опитаха да неглижират темата, като представят срещите с Божков като част от рутинната дейност на изпълнителната власт. Такива имало и с други водещи български бизнесмени. Отвъд обясненията на управляващите обаче има обективни факти, които не могат да се оспорят и помагат да се оцени съпричастността на политиците към скандала.

Не може срещи без отговорност
Финансовият министър призна, че се е срещал с Васил Божков и на тези срещи бизнесменът е искал по-добра регулация за рекламите на хазарта и по-благоприятно облагане. Те обаче са му били отказвани. Министърът пропуска, че в края на януари т.г. именно неговото министерство, под негово ръководство състави законопроект, който облекчаваше облагането на лотарийните игри, макар и да се отказа от предложението си, след като то стана публично известно.

Финансовият министър многократно е изтъквал, че Държавната комисия по хазарта отговаря за облагането на онези хазартни дейности, които не плащат данък печалба, а дължат такса за издаване и поддържане на лиценза си. Именно Държавната комисия по хазарта е проспивала в продължение на пет години, че лотарийните оператори са плащали наполовина по-нисък данък в сравнение с другите оператори. Двама от петте души в хазартния регулатор – представителите на финансовото министерство и на НАП, са назначения, върху които финансовият министър лично е можел да повлияе. Двама от председателите на комисията по времето, в което Горанов е министър, са лично негово назначение, а управлявалият комисията през първите две години е можел да бъде сменен от министъра по всяко време. 

Жокерът „Обвини Орешарски“ не работи
Както депутатите от ГЕРБ се оправдаваха през януари в парламента, така днес премиерът опита да избегне отговорност за вратичките в закона, които позволяват облагодетелствано облагане на лотарийните игри. Версията на Борисов и депутатите е, че Законът за хазарта, променен от коалицията на БСП и ДПС през есента на 2013 г., е оставил лотариите без облагане. След това през есента на 2014 г., в първите седмици на управлението си, ГЕРБ само разширили обхвата на недодяланите разпоредби, като ги разпрострял и над лотариите.

Истината е друга. Законът за хазарта, приет от БСП и ДПС, в действителност не обхваща лотарийните игри, но към момента на приемането му такива няма. Те започват да се развиват през 2015 г. Но дори и да ги е имало и да не са били вписани в разпоредбите за облагане с държавни такси, лотариите щяха да се облагат с 10% данък печалба, както всеки друг бизнес. Точно това се случи с бинго залите, които фактически функционираха през 2014 г., но наистина бяха изключени при гласуването на новия Закон за хазарта в края на 2013 г.

С поправките си от 2014 г. ГЕРБ изрично посочват, че лотариите няма да се облагат с корпоративен данък (като масите за рулетка, ротативките и масите за игра на карти), а с държавна такса. Всички форми за определяне на таксата за издаване и поддържане на лиценз в сферата на лотариите – правилни, грешни или непълни, са отговорност на ГЕРБ.

ГЕРБ дължат обяснение за проспаните години
От 2010 до 2013 г. първото правителство на ГЕРБ направи няколко промени в хазартното законодателство, които пряко или косвено осигуряваха монополен статут за букмейкърите на Васил Божков. С идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов и втория мандат на ГЕРБ като парламентарно мнозинство, се приема и Закона за хазарта, който облагодетелства лотариите. Промяната в закона при управлението на Пламен Орешарски е отваряне на възможност и чуждите букмейкъри да кандидатстват за лиценз и да осъществяват бизнес в България.
За всичко останало, случило се в хазартния сектор през последните 10 години, отговарят ГЕРБ. Затова днес управляващата партия, премиерът Борисов и финансовият министър Горанов дължат обяснение и за рязката промяна в отношението им към Васил Божков от началото на тази година. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ