61% от фирмите само ще оцелеят в пандемията

Трябват още антикризисни икономически мерки, казват 40% от фирмите, участвали в анкета на БТПП

iconomist
iconomist / 04 May 2020 18:14 >
61% от фирмите само ще оцелеят в пандемията
61% от фирмите, анкетирани в онлайн проучване на членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), очакват, че ще оцелеят, но няма да стигнат нивата преди пандемията от Covid-19.

14% от запитаните очакват да достигнат до нивото си от преди кризата. Само за малка част (4%) кризата създава пазарни възможности и те прогнозират, че имат по-добри резултати от преди нея.

Негативните тенденции са налице при 6% от фирмите, които най-вероятно ще закрият дейността си. Сравнително малка част - 3%, са посочили, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.


Още икономически мерки

Бизнесът не е единодушен в оценката си за анонсираните до момента от правителството икономически мерки.

За 40% от участвалите в анкетата са нужни допълнителни мерки. Според 25% от запитаните мерките са балансирани на фона на възможностите на бюджета и размера на икономиката на страната. Около 20% смятат, че мерките са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства без реален ефект върху икономиката. Част от компаниите смятат, че мерките са закъснели и са представени постфактум. Има изразени мнения, че е необходим фокус към най-пострадалите сектори у нас, като например туризма. 

От финансовите инструменти, които правителството представи, компаниите определят като най-полезна мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия до 300 000 лв. - така смятат 34% от анкетираните.

Безлихвените кредити за лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важна мярка за преодоляване на кризата.

В анкетата фирмите отбелязват, че за някои от схемите лихвените нива до 10% са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен.

 

Предложения на бизнеса

Сред предложенията на членовете на БТПП е създаването на регистър, в който да бъдат обявявани кредитите, които са взети, чрез инструментите за справяне с COVID-19, за да се ограничи кредитирането на свързани лица и фирми и да има проследимост на средствата.

Като важно условие за икономическо възстановяване на страните се посочва необходимостта от съвместни решения на ниво ЕС, а не всяка държава да се изолира в справянето с проблемите.

Гарантираното придвижване на стоки, суровини и капитали, както и поетапно облекчаване на мерките са сред водещите приоритети, посочени от членовете на БТПП. 38% смятат, че политиките трябва да са насочени към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в рамките на страната.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ