МВФ: Повече от 8 трлн. долара ще са нужни за излизане от кризата

iconomist
iconomist / 16 April 2020 07:53 >
МВФ: Повече от 8 трлн. долара ще са нужни за излизане от кризата
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Кристалина Георгиева
Световната общност ще трябва да мобилизира над 8 трилиона долара за извънредни мерки за преодоляване на сегашната световна икономическа криза, заяви на пресконференция във Вашингтон управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

"Ще бъдат необходими още повече, това е вярно. Колко повече ще зависи от това до каква степен ще се окажат ефективни извънредните мерки и колко бързо ще отстъпи вирусът", подчерта тя преди откриването на виртуалните пролетни срещи на МВФ и на Световната банка.

Кристалина Георгиева приветства приетите от много правителства данъчно-бюджетни мерки от 8 трилиона долара и вливането на ликвдности от централните банки на стойност над 6 трилиона долара. Икономката на страните от Европа е пострадала особено силно в резултат на кризата с новия коронавирус, подчерта Георгиева, като допълни, че прогнозите за растежа през следващата година са мрачни. По прогноза на МВФ тази година световната икономика ще се свие с 3 процента. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ