Хиляди румънци отлитат на гурбет в Германия

80 000 души ще прибират реколтата въпреки епидемията

iconomist
iconomist / 10 April 2020 16:00 >
Хиляди румънци отлитат на гурбет в Германия
Източник: https://www.romania-insider.com/
Между 1500 и 2000 румънски сезонни работници се събраха на международното летище в Клуж-Напока на 9 април, за да отлетят за Германия, където ще работят на полето. Те ще берат основно ягоди и аспержи, предава в свой репортаж romania-insider.com.

Независимо от риска да се заразят с новия коронавирус (Германия е на трето място в Европа по брой регистрирани случаи), румънските работници решиха да отпътуват точно преди Великденските празници, за да заработят прехраната си. Редица икономически дейности в Румъния са забранени заради вируса, пише “Медиафакс”.

Работниците, които бяха на летището в четвъртък не знаеха откъде точно трябва да излетят и затова не спазиха и изискванията за социална дистанция.

Няколко самолета с работници от Румъния се приземиха в четвъртък в Берлин, Хамбург и Дюселдорф, потвърди и ДПА. Три самолета с общо 530 румънски работници пристигнаха на берлинското летище "Шьонефелд". Те преминаха медицински прегледи на летището, преди да влязат в изолация, докато работят във фермите. В четвъртък кацнаха и самолетите за Хамбург и Дюселдорф.

Днес, петък, трябва да кацне самолет и в град Карлсруе, Югозападна Германия.


В същото време германските фермери са доволни, че могат да си осигурят работници за прибиране на реколтата от аспержи. “В резултат на това споразумение, нашите ферми ще продължат дейността си”, заяви Йоахим Руквид, президент на Германската фермерска асоциация. От седмици фермерите предупреждават, че без чужди работници реколтата им ще изгние на полето. Освен това има риск от недостиг на храни.

Независимо от забраната на всички полети за и от държави с регистрирани случаи на вируса, Румъния позволи на сезонните работници да напуснат страната. Миналата седмица Бон се споразумя с Букурещ, с което осигури за земеделието си 80 000 сезонни работници под строги мерки за здравна сигурност. Те ще пристигат в Германия през април и май, припомня ДПА.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ