Брокерските компании засилват онлайн услугите си

Наред с виртуалните огледи, вече дистанционно може да се сключи и предварителен договор за имот

iconomist
iconomist / 06 April 2020 15:27 >
Брокерските компании засилват онлайн услугите си
Система за дистанционно сключване на предварителни договори за имоти, виртуални огледи на апартаменти с панорама на 360 градуса и правене на депозити онлайн. Това са част от нововъведенията, с които пазарът на недвижими имоти отговаря на кризата, породена от COVID-19.

"Ситуацията днес ни дава възможност да ускорим дигитализацията и да концентрираме усилия върху по-бързо въвеждане на технологични решения. Отблизо седмица нашите купувачи могат да депозират желания от тях имот онлайн, директно през сайта на "Имотека", обясни днес Люба Атанасова, изп.- директор на компанията. 

От компанията са въвели и система за дистанционно сключване на предварителен договор. Чрез сайта на компанията може да се направи и моментна справка за това дали цената на даден имот е по-висока или по-ниска от средната за района, както и потенциалната печалба от жилището при отдаване под наем. Размерът на кредита, необходим за покупката на желания имот, също се изчислява автоматично онлайн.

Bulgarian Properties пък предлагат разглеждане на имот чрез предварително заснет видеоклип, изпратен по имейл. А също и виртуален оглед чрез снимка и 3d реалност с панорама на 360 градуса. Брокерите напомнят, че клиентите им могат да подават обяви за наем или продажба на апартамент изцяло онлайн. Дигитални огледи под различни форми вече осигуряват почти всички брокерски агенции.

"Адрес Недвижими имоти" позволяват на клиентите си да виждат 24 часа по-рано офертите за жилища преди, публикуването на сайта на компанията, ако си изтеглят приложението на компанията на телефоните си, показа проверка на "Икономист".

Както “Икономист” писа още в началото на извънредното положение Национално сдружение “Недвижими имоти” препоръча на членовете си все по-сериозното използване на новите технологии при организирането на огледи, използването на дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни при провеждането на огледи и срещи. А също и използването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, договори за депозити, включително предварителни договори и други документи.

Заради кризата очакванията на пазара са за спад в цените на апартаментите в София с 10 на сто, като той първо ще се отрази на апартаментите ново строителство. Наблюдава се и масово разваляне на договори за наем, тъй като хората останали без работа в ресторантьорството, хотелиерството, фитнеси и търговията, напускат столицата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ