Близо 100 държави са поискали финансиране от МВФ

Фондът се фокусира върху това да се гарантира, че има силен отговор на здравната криза, както и засилване на икономиката

iconomist
iconomist / 06 April 2020 12:57 >
Близо 100 държави са поискали финансиране от МВФ
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в петък, че над 90 страни са потърсили спешно финансиране от МВФ за справяне с епидемията от коронавирус и нейното негативно икономическо въздействие.

Георгиева отбеляза, че МВФ разполага с 1 трилион долара "военен резерв" и е готов да мобилизира "колкото е необходимо", за да защити глобалната икономика. Тя подчерта, че пандемията представлява "заплаха за целия свят", но отбеляза, че е най-важно да се помогне на страните с най-уязвими икономики, тъй като те ще пострадат най-много.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че епидемията от Covid-19 предизвика навлизането на световната икономика в застой. "Сега сме в рецесия. Тя е много по-лоша от световната финансова криза преди десетилетие", посочи тя.

Георгиева каза, че МВФ се фокусира върху това да се гарантира, че има силен отговор на здравната криза, както и засилване на икономиката.

Според нея "най-големият риск, който виждаме, е вълна от фалити и уволнения, които биха направили по-трудно икономическо възстановяване".

Тя повтори съвместния призив със Световната банка за дългови облекчения за най-бедните държави.

Кристалина Георгиева посочи, че МВФ желае централните банки, и по специално Федералният резерв на САЩ, да направят повече по отношение на оферирането на суапови линии до банките от развиващите се икономики.

Шефът на МВФ отбеляза, че централните банки и финансовите министри са предприели безпрецедентни мерки, които да помогнат за стабилизиране на пазарите. "Проблемът, пред който сме изправени, е "гигантски", но бяха предприети значителни действия", каза Георгиева.

"Ще работим с Парижкия клуб от кредитори, със Световната банка и с Г-20 по въпроса за дълговото облекчение преди пролетната среща на МВФ този месец", обеща тя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ