Борисов нареди замразяване на депутатските заплати

ГЕРБ внася предложение и да не се изплащат партийни субсидии по време на извънредното положение

iconomist
iconomist / 03 April 2020 14:00 >
Борисов нареди замразяване на депутатските заплати
Източник: БТА
Бойко Борисов събира извънредно кабинета, заради изводите на Венецианската комисия.
Замразяване на депутатските заплати поиска от ГЕРБ премиерът Бойко Борисов, а парламентарната група на управляващите ще се съобрази с предложението му. Темата за парите на народните представители беше подхванато след като стана ясно, че заплатите им се вдигат от 1 април. Възнагражденията им се индексират автоматично на всеки три месеца като се водят от средната заплата в страната. Така заплатата им от 1 април се е увеличила и става 4248 лв. Депутатите взимат месечно по три средни заплати плюс възнаграждение за участие в комисии и други добавки. Масло в огъня с парите на депутатите наля председателката на парламента Цвета Караянчева, която заяви пред bTV, че депутатите си вдигат заплатите, за да даряват, а след силната обществена реакция на нейното изявление и след нареждането на Борисов, та написа нов пост във фейсбук, с който се извини. И обяви, че замразяването на заплатите е правилно, а не е популизъм, каквото мнение беше изразила по-рано.

По решение на изпълнителната комисия на ГЕРБ парламентарната група ще внесе предложение възнагражденията да останат на нивата от декември 2019 г. Ръководството на ГЕРБ настоява и за замразяване на изплащането на партийните субсидии, въпреки че по-рано Борисов отхвърли тази възможност като заяви, че не бива да се стига до крайности. Предложението за замразяването на заплатите и неплащането на партийните субсидии обаче ще бъде внесено като изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ръководството на управляващата партия също така препоръчва на народните представители от ГЕРБ в периода на извънредното положение да превеждат на половината от месечните си възнаграждения по специално разкрита сметка на партията. Събраната сума е за подпомагане на различни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и за намаляване на икономическите щети вследствие на кризата.
Запитан дали се чувства популист, Борисов заяви, че да. "Абсолютен, защото считам, че върша работа за толкова пари и се жертвам, и рискувам и взимам решения. Но пък ние говорим за съпричастност, нека бъдем еднакво ощетени и не се чувствам популист в тоя смисъл. В друго време обаче щях да кажа: Това е абсолютен популизъм", заяви Борисов. Той намекна, че ако кризата продължи, депутатите може да работят и без пари. Засега е взето решение да даряват половината от заплатите си.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ