В капана на собствения популизъм

Правителството все пак опря до дълг, дано след това не повтори грешките от първия си мандат

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 03 April 2020 11:00 >
В капана на собствения популизъм
Източник: БТА
НАДЕЖДА: Дано Борисов разбере, че дали заемите са добър, или лош инструмент, зависи от политиките след това
"Първо ще се намери решение за еврозоната, за която в България толкова противници се явиха и плашеха хората, и те първи ще се спасят. Тези държави, които нямат валутен борд, но имат печатници за пари, също ще намерят някакво решение. България нито може да печата пари, тъй като е във валутен борд, нито е в еврозоната, е в най-неудобното положение, защото години наред слушаме някой да ни обяснява, че еврозоната е нещо лошо и щели да поскъпнат продуктите."

Доживяхме премиер на България да се оплаква, че няма печатница на пари.

Изказването е на Бойко Борисов от 26 март. В същата седмица той няколко пъти обясни, че няма да тегли заеми, защото не иска да натоварва следващите поколения с изплащането им, а към неделя вече каза, че заемите са лошо нещо, но все пак се обмислят.

Всъщност премиерът премълчава, че в най-добрия случай днес България щеше да е в чакалнята на еврозоната, тоест отново нямаше да има достъп до евтиното финансиране на ЕЦБ. Самата печатница на евро, до която Борисов мечтае да доближи България, също не ги раздава свободно, а ги отпуска срещу поемането на задължения.

Ако се върнем 6 – 7 години назад, можем да намерим подобни цитати и по адрес на правителството на Пламен Орешарски, което актуализира последния бюджет на кабинета "Борисов-1", а само няколко месеца след връщането си на власт Борисов поиска зелена светлина да тегли 16 млрд. лв.

Абсолютно вярно е, че историческият момент днес е без прецедент в съвременната история на човечеството и тегленето на държавни заеми е част от решенията. Опозицията може да напомни на премиера какво означава националноотговорно поведение и ще има право да го направи. Когато през 2012 година Симеон Дянков неохотно и след хиляди увещания рефинансира падежиращите облигации, издадени от Милен Велчев, в държавата не се чуваше и дума от опозицията, че има проблеми в икономиката и публичните финанси. Това поведение бе израз на десетилетна традиция, когато България се обръща към международните пазари, политическата класа да осъзнава своята отговорност, да действа единно, или ако не е способна на това, опозицията поне да мълчи.

Тази традиция беше нарушена през 2014 година, когато друг финансов министър – Петър Чобанов, теглеше нов облигационен заем заради случая КТБ. В деня на записването на книжата и цяла седмица преди сетълментът да приключи, тоест парите още не бяха постъпили в българските сметки и сделката можеше да пропадне, Бойко Борисов застраши емисията. Като лидер на опозиционната тогава ГЕРБ той обвини министъра на финансите, че плаши хората с изказванията си и ако не подаде оставка, те ще се наредят на опашки да теглят парите си от банките.

Криминалната атака срещу банките беше отбита. Емисията, която бе предложена в най-турбулентните времена, и до ден днешен е най-успешната, ако се мери разликата между доходността по нашите и германските ценни книжа. Това стана въпреки шумните призиви на опозиционния Борисов.

Днес, когато е премиер и отново се е запътил да тегли заеми, може да си даде сметка за някои факти. Емисиите на държавен дълг са неприятни, но не са мръсна дума. Те са инструмент. В първия си мандат Борисов не осъзна това и всеки от четирите му бюджета беше прокризисен и влошаваше ситуацията в икономиката. Признава го самото Министерство на финансите в конвергентните си програми. Днес опозицията ще разкритикува управляващите за начина, по който актуализират бюджета. Но след като законът мине, най-вероятно ще млъкнат и няма да саботират емисията. Дано и Борисов се смири и съзре, че после трябва да води истинска антициклична политика, а не да повтаря грешките от първия си мандат.

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ