Забавяне на растежa на производствените цени в България през февруари

Общият PPI индекс се понижи през февруари с 1,0% спрямо предходния месец

iconomist
iconomist / 31 March 2020 14:55 >
Забавяне на растежa на производствените цени в България през февруари
През февруари 2020 година растежът на производствените цени в България се забави рязко от 9-месечния връх, достигнат през януари, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за намаляване на инфлационния натиск в страната в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи през февруари с 1,0% спрямо предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - спад с цели 8,0% и в преработващата промишленост - понижение с 1,2%, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия се повишават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с едва 1,4%, след като през януари нарасна с 4,3%, достигайки най-високо ниво от април 2019-а година.

Увеличение с 4,7% спрямо година по-рано регистрират цените при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост цените се повишават с 3,2%, а в преработващата промишленост - с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България остава през февруари на нивото от януари и се увеличава спрямо година по-рано с 3,1 на сто (спрямо февруари 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 2,5% на месечна база и с 1,1% спрямо втория месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през февруари с едва 0,1% и забавянето ѝ на годишна база до 3,7% от 4,2% през януари, когато достигна най-високо ниво от февруари 2013-а година.

Вчерашните данни за производствените цени са ясна предпоставка за допълнително отслабване на потребителската инфлация през следващите месеци.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ