Търсене на висше в Нидерландия, Германия и Испания

Брекзит топи кандидатите за обучение във Великобритания с 10 – 15%, но в Европа се откриват все повече програми на английски език

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 27 March 2020 20:25 >
Търсене на висше в Нидерландия, Германия и Испания
ориентир: В края на февруари в НДК при огромен интерес от кандидат-студенти и родители се проведе поредното "Изложение световно образование"
Най-новите специалности
Наред с традиционно високия интерес към специалности като "Икономика", "Финанси", "Маркетинг", "Компютърни науки", инженерство и хуманитарни и социални науки, се появяват и съвсем нови професии. Такива са например носталгист, риуайлдър и дигитален терапевт, казва Христанов. Носталгист е нещо като интериорен дизайнер за хипстъри – възпроизвежда обстановката в миналото и събужда спомени за младостта или пък представи за бита и живота на отминали поколения. Риуайлдърът пък е нещо като ландшафтен дизайнер за заклети природозащитници – той ще пресътворява дивата природа особено в градовете, където природата почти е изчезнала. Нов вид психотерапия се заражда заради всеобемащата живота цифровизация – дигиталният терапевт ще помага на хората да преодоляват онлайн зависимостта, която вече има измеренията на наркозависимост.
10 – 15% от 12-класниците ни заминават да учат в чужбина. Този дял е константен в последните години, казват от Консултантски център "Интеграл", които в края на февруари и началото на март проведоха в София, Пловдив и Варна поредното си изложение "Световно образование", на което български кандидат-студенти могат да се ориентират и директно да кандидатстват в десетки образователни институции.

Какви са актуалните тенденции в момента? Доминиращият за нас пазар за висше образование – Великобритания, бележи спад с около 10 на сто заради Брекзит. При 1900 кандидатствали миналата година в британски вузове, до 15 януари тази година, когато изтече срокът за подаване на документи за вузове на Острова, кандидатстваха 1710, съобщи мениджърът за висше образование в "Интеграл" Стефка Златева.

Засилва се интересът към Нидерландия. България запазва позицията си на 6-ата държава по брой чуждестранни студенти в Ниската земя – за последните 3 години те са вече над 3200. Силният интерес към Нидерландия доведе до някои ограничителни условия за прием там, казат консултантите. Сред тях са по-ранни срокове за кандидатстване, полагане на допълнителни тестове и изпити по математика за специалности, свързани с компютърни науки и бизнес администрация, специална селекция и изпит за все по-търсената напоследък от сънародниците ни специалност "Психология" и нужен минимум хорариум от часове за биология и химия.

След огромния наплив от студенти от цяла Европа, вкл. и България към Дания, където образованието е безплатно, въпреки че режийните са скъпи заради високия стандарт, кралството въведе квоти. България изцяло запълва квотата си от 60 – 100 души на година.

Завръща се интересът у нас към престижните немски университети, като вторият по големина в Германия "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен с над 160 специалности и над 50 000 студенти и техническия университет в баварската столица, Хумболтовия университет и Свободния университет в Берлин. Сред предпочитаните специалности са бизнес, медицина, технически специалности, архитектура и психология.

Засилва се интересът и към висшето образование в Испания, която освен на испански предлага все повече бакалавърски и магистърски програми и на английски език, включително за специалности като медицина и архитектура. Франция не предлага обучение на английски, но Белгия предлага, при това с изгодни такси от около 900 евро годишно.

Материалът е част от специализираното приложение "Образование"

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ