България купува 1 млн. теста за коронавирус

Правителството забрани износа на маски и дезинфектанти

iconomist
iconomist / 23 March 2020 18:01 >
България купува 1 млн. теста за коронавирус
След пристигането на новопоръчаните 1 млн. броя тестове за вируса, ще започне по-масово изследване на населението.
България ще закупи в обща поръчка с другите държави от ЕС 1 милион теста за установяване на Covid-19, обяви премиерът Борисов. След пристигането им ще започне по-масово изследване на хората.

"ЕС винаги малко по-бавно се задвижва като голяма система, но като се развърти, накрая много мощно ще се справи с всички предизвикателства", успокои Борисов. Той припомни, че България е въвела забрана за влизане на лица за страни само извън Европейския съюз, тъй като не може да се спрат доставките на провизии и стоки.

От думите на премиера стана ясно още, че правителството забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства и дезинфектанти без изрично разрешение от здравното министерство. От правителствената пресслужба съобщиха, че подобна забрана вече е въведена и в останалите страни от Европейския съюз. Мярката има за цел да предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще.

Същевременно стана ясно, че БАН и София тех парк са събрали текстилния бизнес, за да им представят два иновативни филтъра за предпазни маски. Единият е от активен въглен, направен от костилки, а другият - със сребърни йони, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ