Какво трябва да знаем за Covid-19

Въпроси и отговори по темата с коронавируса

iconomist
iconomist / 10 March 2020 09:44 >
Какво трябва да знаем за Covid-19
Източник: Shutterstock.com
Може ли коронавирус да бъде предаден чрез предмети и стоки, закупени от заразени райони?
Не, не може. Коронавирус може да попадне върху предмети от кихащи и кашлящи болни, но едва ли оцелява дълго върху тях, особено при международен и междуконтинентален транспорт.

Възможно ли е болните от коронавирус да се възстановят напълно?
При голяма част от заразените пациенти инфекцията с коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около седмица. Въпреки това, при по-възрастни и увредени хора, с диабет или ракови заболявания, както и такива с имунодефицити, инфекцията може да протече тежко.

Колко ефективно е ползването на маска за лице за предпазване от коронавирус?
Заедно с измиването на ръцете и избягване докосването на повърхности на обществени места, използването на маска е сред най-ефективните средства за защита. Използвайте маски с филтър.

Какви са разликите между коронавирус и грип?
Инфекциите с коронавирус и грип споделят подобни симптоми, които правят трудно диагностицирането им без да бъдат направени специфични тестове. Докато тестовете за грип са широко разпространени, тези за коронавирус не са общо достъпни. Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото. Всеки, който се съмнява за инфекция с коронавирус, или са имали контакт с болен човек, трябва да се обърнат към личния си лекар.

Може ли човек да се разболее, ако консумира храна, приготвена от болен?
Да, възможно е, ако пръски от слюнка на болен човек при кашлица или кихане попадне върху храната. Измиването на ръцете преди приготвяне и консумация на храна е превантивна мярка за разпространението на вируса.

Как се предава коронавирусът?
Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки/аерозоли, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене и са вдишани от друг човек. Поради това е важно да се спазва много добра хигиена – използване на маски, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя/ръкава, често миене на ръцете и дезинфекциране.

Как да правя дезинфекцията?
Най-лесният начин е с мокри кърпички с алкохол (не с алкохол за пиене). Продават се във всяка аптека или магазин.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ