Турция потвърди, че ще спазва ангажимента си за бежанците

Бойко Борисов и Реджеп Ердоган направиха съвместно изявление

iconomist
iconomist / 03 March 2020 08:17 >
Турция потвърди, че ще спазва ангажимента си за бежанците
Източник: БТА
"Искам да благодаря и във Ваше присъствие затова, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница. И това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно. Така че го препотвърдихме този ангажимент!"

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместното изявление с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като двамата лидери проведоха среща в
Президентския дворец "Бештепе" в Анкара, съобщава пресслужбата на българския министерски съвет.

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат", изтъкна премиерът Борисов и добави: "В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща. Но моята покана важи".

Българският премиер изрази увереност, че рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори. "Но може би още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", акцентира Борисов. Премиерът подчерта, че трябва да се действа само с разум, мир и дипломация, като се зачита интереса и на другия, и като се спазват подписаните споразумения. "Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени.
Споделената тежест е основен принцип на ЕС", коментира министър-председателят.

"Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и когато се изказват, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите задължения и какво искаме тогава от съответната страна", заяви още премиерът Борисов. Той приветства желанието на Турция заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и смъртоносният конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение.

По време на съвместното изявление премиерът Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързия контакт с българския министър на здравеопазването за осигуряването на спешна доставка на защитни облекла срещу коронавируса, които се произвеждат в Турция, а в България са малко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци и подчерта, че страната изпълнява споразумението с ЕС. Ердоган изрази съжаление, че очакванията от страна на Турция ЕС да сподели този товар, не са намерили отговор. По думите на Ердоган ЕС прилага двоен стандарт. Турският държавен глава подчерта отличните отношения между България и Турция. "С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарността на основата на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни в ЕС", отбеляза още Ердоган.

По-рано турският президент заяви, че е отхвърлил допълнителна европейска помощ от 1 милиард евро за приема на мигранти в Турция в момент, в който няколко хиляди души са се струпали на гръцката граница, предаде Франс прес.

"Ние говорихме с тях. Те ни казват: "Ние ще ви пратим един милиард евро", заяви Ердоган по адрес на ЕС. "Кого се опитвате да заблудите?... Ние не искаме повече тези пари", допълни той на обща пресконференция в Анкара с премиера на България Бойко Борисов, предаде Франс прес.

Ердоган обвини гръцките власти, че са убили двама мигранти, които се опитвали да прекосят границата между Турция и Гърция, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Днес гръцки военни убиха двама мигранти и раниха тежко трети мигрант", заяви Ердоган на пресконференцията в Анкара.

По-рано днес Атина отхвърли твърденията, според които нейните сили са убили един мигрант, припомня Франс прес.

Тези изявления на Ердоган идват в момент, в който ЕС е все по-обезпокоен от притока на хиляди мигранти на гръцката граница, отбелязва Франс прес.

По-рано днес Ердоган упрекна ЕС, че не иска да сподели бремето с Турция, която е приела около 4 милиона мигранти и бежанци, в по-голямата си част сирийци, които избягаха от конфликта, опустошаващ страната им от 2011 г.

Над 10 000 мигранти, повечето от които от Сирия и от други близкоизточни страни и Афганистан, достигнаха турската сухопътна граница със страните от ЕС Гърция и България, откакто Турция отвори границата си миналата седмица, за да пусне мигрантите да стигнат до Европа, отбелязва Ройтерс.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ