Нетаняху обяви победа на изборите

Според данните на основните израелски телевизии "Ликуд" и сродните ѝ формации печелят около 60 от общо 120 места в Кнесета

iconomist
iconomist / 03 March 2020 10:48 >
Нетаняху обяви победа на изборите
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви победа на изборите след като резултати от екзитпол прогнозират силно представяне на партията му. Според данните на основните израелски телевизии "Ликуд" и сродните ѝ формации печелят около 60 от общо 120 места в Кнесета.

"Спечелихме благодарение на вярата в нашия път и на народа на Израел", написа Нетаняху в Туитър. Негови привърженици празнуваха с песни и музика, а Нир Баркат от Ликуд сподели:

"Не се съмнявам, че това е голямо постижение за премиера Нетаняху. Народът на Израел даде подкрепата си за него, за методологията и идеологията на Ликуд и няма съмнение, че сега той е в добра позиция да състави новото правителство за следващите 4 години."

Основният противник на Нетаняху - Бени Ганц от центристката партия "Синьо и бяло", отказа да признае поражението си, като написа в Туитър, че ще продължи да се бори за правилния път заради своите привърженици.

"Екзитпол данните показват, че колонизацията, анексията и апартейдът спечелиха", заяви Саеб Еракат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина. "Кампанията на Нетаняху се основаваше на продължаването на окупацията и на конфликта." Според Ерекат това ще допринесе за "продължаването на насилието, на екстремизма и на хаоса".

По последни данни на медийната корпорация КАН избирателната активност на изборите в Израел е била 71 процента към момента на приключването на изборния ден, предаде ТАСС. За сравнение миналата година на предишните избори тя беше 69,8 процента, а на изборите през април - с 10 пункта по-малко.

Първите частични официални резултати от изборите в Израел показват, че управляващата консервативна партия „Ликуд“ на Бенямин Нетаняху печели 28,72 процента, а центристкият блок "Синьо и бяло" на противника му Бени Ганц получава 23,26 процента.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ