Борисов: Ердоган говори само с Тръмп, Меркел, Макрон и с мен

Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения, признава премиерът преди да отиде на среща с турския президент

iconomist
iconomist / 02 March 2020 17:02 >
Борисов: Ердоган говори само с Тръмп, Меркел, Макрон и с мен
Източник: БТА
Конфликтът в близост до нас влияе зле на региона. Това коментира премиерът Бойко Борисов, преди да отпътува за Анкара, където ще разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган.

На работна вечеря двамата лидери ще обсъдят действията за справяне с кризата в Сирия и спирането на бежанския натиск към Европа.

Според премиера „не можем да гледаме със злорадство към това, което се случва при нашите съседи“. Той определи като „голяма грешка“, че срещу жени и деца се изкарва армия.

"Такива конфликти са голяма бомба за в бъдеще. Влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. А когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата в един момент могат да станат драматични... Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до момента проведе четири разговора – с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен с Макрон... Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения“, каза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че дори и днес България има нулева нелегална миграция и страната ни има перфектни отношения с граничните служби и министерства на Турция и Гърция.

Бойко Борисов припомни вече заявената позиция на страната ни за изнесен център, извън територията на ЕС, където да пребивават мигрантите.

Премиерът обяви, че във връзка със ситуацията с коронавируса е договорена доставка на 2000 маски от Нидерландия, а Турция ще бъде помолена за съдействие за доставка на защитни облекла.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ