Борисов обсъди с шефа на ЕК ситуацията с мигрантите

iconomist
iconomist / 01 March 2020 18:30 >
Борисов обсъди с шефа на ЕК ситуацията с мигрантите
Източник: Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и мигрантската криза.

Двамата обсъдиха актуалната информация за събитията в региона и изразиха загриженост за ситуацията в Гърция.

Председателят на ЕК беше информирана от премиера, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

При разговора беше отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията.

Изразена бе готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез "Фронтекс" за граничните зони.

Борисов и фон дер Лайен разговаряха в навечерието на срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара утре.

Българският премиер подчерта, че нито една страна не бива да бъде оставяна сама в подобна ситуация и възможно най-скоро трябва да й бъде оказана подкрепа.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, заяви Борисов пред Урсула фон дер Лайен.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ