Експерт: Има предпоставки за навлизане в рецесия

Възможно е инфлацията за цялата 2020 година да изпревари темпа на нарастване на икономиката, смята Румен Гълъбинов

iconomist
iconomist / 18 February 2020 12:03 >
Експерт: Има предпоставки за навлизане в рецесия
Източник: Shutterstock.com
"Увеличението на цените се е задвижило по-бързо. Възможно е темпът на нарастване на цените за цялата 2020 година да изпревари темпа на нарастване на икономиката. Ако инфлацията продължава с това темпо, ще изпревари ръста на БВП за годината", коментира пред БНР икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му има основание да се смята, че има предпоставки за навлизане на рецесия в потреблението.

"Ако още отсега усещаме увеличаваща се инфлация, твърде вероятно е да имаме налице всички предпоставки за навлизане на рецесия в потреблението", допълни икономистът.

Според него "бързата помощ" в такива ситуации е добро управление на икономиката и предвиждане на темповете за нарастване на доходите.

"Адекватна данъчна политика, основно в ДДС... Т.нар. "свободно фискално пространство", за което се говори в еврозоната, може да се постига с ново задлъжняване, за да се увеличават механично доходите, и може да се постигне с разумна данъчна политика - с намаляване на данъците. ДДС може да бъде намален и ще окаже влияние за увеличаване на търговския оборот, както и за туширане на очакванията за по-малко потребление".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ