За следващите избори: Всяка секция с машина за гласуване

15 000 машини могат да бъдат произведени в България

iconomist
iconomist / 12 February 2020 17:19 >
За следващите избори: Всяка секция с машина за гласуване
За следващите парламентарни избори във всяка избирателна секция да има машина за гласуване, разпореди премиерът Бойко Борисов, след като правителството одобри решение да се влезе в координация с Централната избирателна комисия.

Редовни избори за народни представители трябва да се проведат в първата половина на следващата година.

"Въпреки че ще сме единствени в Европа с машини за гласуване", премиерът заяви, че такава е волята на народа:

"Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че едва ли не не желаем. Да, ще похарчим много пари. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но..."

Борисов уточни, че парламентът ще трябва да реши техническите проблеми по организацията на машинния вот:

"Като има машинно, ще има ли и хартиено? Ще се дублират ли? Къде ще ги държим? Къде ще ги съхраняваме? За президентските е лесно. За парламентарни и за местни с преференциите как ще ги направим, но понеже се упражняват. Едва ли не те са против машинното гласуване, ние сме за машинното гласуване, така че се включваме в общия хор на подкрепящите".

Президентът Румен Радев определи като действие в правилната посока разпореждането на премиера да бъдат купени 15 000 машини за гласуване и коментира възложената от главния прокурор проверка на целия приватизационен процес.

Държавният глава подкрепи готовността на правителството във всяка избирателна секция да има машина за гласуване.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че щом ще се гласува с машини, трябва да отпаднат хартиените бюлетини:

"Не виждам причина да съществува паралелен хартиен ред за гласуване. Това означава двойни разходи. Това, което е категорично, машините трябва да бъдат асемблирани, произведени, в краен случай купени, но в никакъв случай наемани".

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ е категорична, че темата за въвеждане на машинното гласуване е консенсусна, но това няма да означава отпадане на хартиената бюлетина.

15 000 машини за гласуване могат да бъдат произведени в България, каза Александър Чобанов от консорциум "Българските машини за гласуване". Той посочи, че машините задължително трябва да бъдат българско производство.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ