Ловът на олигарси започна

Ако Иван Гешев стигне до края, олигархичният капитализъм, заради който България е най-слабата и неконкурентна икономика в ЕС, има шанс да бъде премахнат или поне отслабен

Емилия Милчева
Емилия Милчева / 07 February 2020 09:00 >
Ловът на олигарси започна

Главният прокурор Иван Гешев "загрява" за голямата чистка на олигарси в България с акцията срещу хазартния бос Васил Божков, доскоро най-недосегаемия от тях. "Само загряваме. Това е само началото, очаквайте продължение. Виждате какво правим през последните 3 години. Виждате хора, които са в арестите. Всички са изправени пред българския съд. Някои задочно като Цветан Василев", заяви Гешев в интервю за БНТ тази седмица.

Ако Гешев загрява с Божков, кой ще е на финала – и по чий списък кара? Изпусна наскоро реплика, че бил търсен "от как се казваше… Златев", но с олигарси не се среща. Така "освети" един от най-богатите в България.

Кой да се готви
Валентин Златев, който близо 20 години управляваше "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България", от миналата пролет се прехвърли на терена на собствения си хотелски бизнес. Най-големият търговец на горива на едро и дребно с годишен оборот 3 милиарда лева вече се управлява от руснак след дискретното отстраняване на българския топмениджър. Известно е, че Златев се познава с Бойко Борисов още от края на миналия век, но той бе в добри отношения и с Георги Първанов, изкарал два мандата като президент. Завършил в Русия и работил там за руската държавна компания "Росснефт", той е смятан за един от доверените хора на Москва в България, присъствал даже като консултант на преговори за АЕЦ "Белене" през 2011 г., но не от българска страна.

През годините държавата пазеше господстващото положение на "Лукойл" на българския пазар с всички средства, дори и с отказ от изграждане на друга рафинерия. През август 2011 г. WikiLeaks и партньорът му в България "Биволъ" публикуваха грама на американската посланичка Нанси Макълдауни (2008–2009), според която български официални лица са обсъждали през 2009 г. с нея възможността за изграждане на нова петролна рафинерия, конкурент на "Лукойл Нефтохим". А през 2011 г. друг американски посланик – Джеймс Уорлик, постави въпроса с липсата на измервателни уреди на пристанищния терминал "Росенец", откъдето влиза нефтът за преработка в бургаската рафинерия и излизат готовите нефтопродукти.

Публични обвинения от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, че ВЕЦ-ът на яз. "Бебреш" източва водоема, от който градът се снабдява с вода, принуди Златев да наруши традиционното си мълчание за медиите. ВЕЦ-ът е собственост на неговия баща – Васил Златев, дългогодишния кмет на Правец по време на социализма и близък на Тодор Живков, също мастит бизнесмен, макар и приближаващ 90-те.

Ближните на Кремъл
Валентин Златев, Васил Божков, убитият през 2005 г. банкер с интереси в хотелския бизнес Емил Кюлев, почетният консул на Русия в Пловдив, също виден хотелиер, Георги Гергов бяха близки на президента Първанов. (За Кюлев друга грама в WikiLeaks от американското посолство в София гласи, че е убит "топперач на пари".) Именно Първанов договори през януари 2008 г. с руския президент Путин три големи енергийни проекта: АЕЦ "Белене", нефтопровода Бургас – Александруполис и газопровода "Южен поток". Нито един от тях не е факт към днешна дата, но българската държавна енергетика се зароби с милиарди задължения заради поети ангажименти за втората атомна електроцентрала и газовата тръба.

Златев, Божков, Гергов, Кюлев, Цветан Василев са/бяха в чудесни отношения с всички правителства, управлявали България в този век, а и по-рано. Анализите и данните за тях в изтеклите грами на американските посланици представят картина, различна от определението "бизнес елит" за тези хора. За КТБ се твърди още преди 15 години, че се свързва с енергийния играч Богомил Манчев и фирмата му "Риск Инженеринг" и на нея се гледа като на банката за бъдещата АЕЦ "Белене", както и че там са сметките на НЕК, която се занимава с "тъмни сделки за продажба на електроенергия". Десет години по-късно КТБ, в която акционери бяха една от най-големите руски държавни банки и Омански фонд, гръмна и това струваше над 4 милиарда лева на българските данъкоплатци. Но когато грамите излязоха на бял свят, по време на първия кабинет "Борисов", институциите се направиха, че не ги виждат.

Изглежда, че Гешев се прицелва в кръг, чрез който Москва осигурява влиянието си в България. Най-силно е това влияние през енергийната политика, обричаща най-бедната държава в ЕС на тежка зависимост от Русия. Това е и причината олигарси, през които се осъществява това господство, да имат интереси и проекти в тази сфера, а други от тях да осигуряват надмощието чрез медии, публични личности и различни организации. Тези действия не остават скрити за партньорските западни служби.
В челото на класацията: Дълги години наред бизнесменът Васил Божков е смятан за най-богатия българин

Промяната
Допреди няколко месеца българските управляващи нямаха проблеми с олигарси. Премиерът Борисов преди време се похвали с акциите срещу Баневи, Арабаджиеви, Миньо Стайков – "арестуваме олигарси", нахвърли се върху други "олигарси с медии", и толкоз. След визитата на Борисов в Белия дом в края на ноември м.г. ситуацията рязко се промени. Вашингтон заяви, че е срещу втората линия на "Турски поток", гордостта на Борисов, която той нарича "Балкански поток" и "разширение на българската газопреносна мрежа". А само преди дни го повтори чрез третия човек в американската дипломация – заместник държавният секретар Дейвид Хейл, който заяви в интервю за БНР, че "Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние и да разделя Европа".

Тази седмица пред Нова телевизия американският посланик Херо Мустафа съобщи, че в близките дни държавният секретар на САЩ ще обяви името на българско длъжностно лице, за което има данни за корупция, и ще му бъде забранено да влиза в САЩ. Това се оказа съдията Андон Миталов, пуснал обвиненият в шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи орден лично от руския президент.

Българската прокуратура си отваря широк фронт и покрай екстрадираните за шпионаж двама руски дипломати, за които, за първи път от 30 години, са образувани досъдебни производства за престъпление срещу Република България – че са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Единият е събирал информация за изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност, и по-конкретно интерконекторът с Гърция. Реализацията на този проект, забавен повече от десет години, ще намали почти наполовина енергийната зависимост на България от Русия, която е почти 100%, тъй като през него ще влиза азерски и американски втечнен газ, който ще се регазифицира на гръцки терминали.

Дава ли си сметка главният прокурор, че отпорът, който ще последва заради действията на държавното обвинение, ще раздруса държавата? Институционалният капацитет е от голямо значение за тази акция, която само на повърхността изглежда като чистка на олигарси. Ако Гешев изпълни обещанието си, олигархичният капитализъм, благодарение на който България е най-слабата и неконкурентна икономика в ЕС, има шанс да бъде премахнат. Или поне част от него. Но първо главният прокурор трябва да стигне до финала.

Текстът е публикуван в брой 5/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ