Изявлението на президента - основна тема в парламента

По кой член от Конституцията свяля доверието, питат ГЕРБ, Дразни ви, че казва истината, контрира БСП

iconomist
iconomist / 05 February 2020 12:33 >
Изявлението на президента - основна тема в парламента
Източник: БТА
Вчерашното изявление на президента Румен Радев разбуни духовете в Народното събрание, където днес то е основна тема на дебати

"Президентът да каже по кой член от конституцията сваля доверието си от правителството", настоя в
декларация от името на ПГ на ГЕРБ Георги Марков.

По думите му, само българският народ и избирател може да свали доверието си и има член 1, който казва, че България е парламентарна република и в нея изпълнителната власт в лицето на правителството получава своята власт само от Народното събрание, а то - от българските избиратели.

"Ние, от ПГ на ГЕРБ, ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати, дали да искаме импийчмънт на президента или не, но можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на КС, обяви Марков.
От името на ПГ на ГЕРБ много съжаляваме за "тази издънка" на държавния глава, но ние вече не го считаме за президент на всички българи, оставаме верни на нашите избиратели, ще победим 2021 г. на парламентарните избори и ще вървим напред", декларираха управляващите.

Според управляващите Румен Радев е произнесъл тежка, невярна присъда на българските институции - те били парализирани, и това го слушат европейските институции.

"Кой е парализиран - КС, който образува дело по искане на главния прокурор за импийчмънт на държавния глава и трябва да каже кога той нарушава Конституцията", посочи Марков.

Управляващите върнаха лентата повече от 20 години назад, като припомниха, че по времето на Жан Виденов възнагражденията са били три долара.

"Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е толкова, че е критичен, не е дори фактът, че с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни е, че той казва истината", отговори на ГЕРБ заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в декларация от парламентарната трибуна.

"Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край", добави той.

"Президентът Плевнелиев и президентът Желев са правили същото. И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото им да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството, според тях, не си върши работата", коментира той.

Нима за някой е тайна, че атаките срещу президента са и за това, защото той каза, че трябва да се направи нещо далеч по-значително в сектора на правосъдието, попита Зарков. Той коментира, че президентът е поставил и друг въпрос, от който управляващите бягат - този за честните избори. Съдия Марков обяснява какви победи имат и как мнозинството подкрепя ГЕРБ. Сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че са за вас онези 400 хиляди недействителни бюлетини?, попита още Зарков.

Според ДПС изявлението на президента Румен Радев за снемане на доверието от правителството не решава кризата и не посочва формула за излизане от нея. Това посочи в декларация от името на парламентарната група на движението Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.
Цонев попита в декларацията и българския президент и българския премиер и колегите си в парламента, дали войната между институциите е средство за решаване на кризите? "Тя укрепва ли държавността? Ние от три години затова предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война", посочи Цонев.

Той настоя, че формулата за решаване на тези кризи, предложена от ДПС, е диалогът между институциите и вътре в парламента.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ