Бебетата имат ли вродено чувство за добро и лошо?

iconomist
iconomist / 01 February 2020 15:46 >
Бебетата имат ли вродено чувство за добро и лошо?
Според ранните теории в психологията бебетата се раждат без чувство за морал, като то се възпитава в децата на по-късен етап. Сега обаче знаем: въпреки че чувството за морал се развива по време на съзряването или след това, бебетата всъщност демонстрират зачатъци на морален компас.

В изследване на Йейлския университет от 2010 г., в което участвали дори тримесечни бебета, на пеленачетата им било показано "шоу” на живо с дървени блокчета с различни форми, разположени върху склона на хълм (формите отговаряли на различни характери, които или помагали, или възпрепятствали героите, опитващи се да стигнат до върха на хълма). Учените установили, че бебетата предпочитали отзивчивите характери, което ги навело на извода, че от ранна възраст децата демонстрират предпочитания към алтруистичното социално поведение. Подобно изследване с петмесечни бебета установила, че децата имат усещане за "справедливо възмездие", като предпочитали героите, които възпрепятствали, а не помагали на лошите характери.

Чувството за справедливост също започва да се развива в ранна възраст. В миналогодишно проучване на Вашингтонския университет 13-месечни бебета наблюдавали как изследователи раздават бисквити на възрастни по справедлив или нечестен начин. Когато на децата им била предоставена възможност да общуват с изследователите, те предпочели честните пред нечестните, което доказвало чувството им за справедливост.

Няколко други проучвания, които изследвали склонността на бебетата да откликват на нуждите на другите, установили, че едногодишните деца са готови да предложат утеха, когато някой се нарани или да подадат предмет, който иначе би останал недостижим. Спонтанността на тези действия навежда на извода, че чувството за добро и лошо не е нещо изцяло придобито, а по-скоро се е развило от вродената ни предразположеност към морално правилното.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ