Сделка на века или шамар на века?

Планът на президента Тръмп за Близкия изток бе отхвърлен от палестинците, защото според тях облагодетелства Израел

iconomist
iconomist / 31 January 2020 19:07 >
Сделка на века или шамар на века?
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Позиция: Тръмп и Нетаняху похвалиха плана, който отварял пътя за създаване на палестинска държава
За президента Тръмп е важно да има сделка – в търговията или в политиката, няма значение. На 26 септември 2018 г. той обяви недвусмислената си подкрепа за разрешение на израелско-палестинския конфликт чрез създаване на две държави. Часове по-късно, припомня "Таймс ъф Израел", Тръмп се отметна на пресконференция в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН с думите, че реалното решение е "по-маловажно за мен, стига да има сделка". "Ако израелците и палестинците искат една държава, аз съм ОК; ако искат две – пак съм ОК, стига те да са доволни, и аз ще съм доволен, ако няма повече убийства." И добави, че постигането на решение с две държави е по-сложно, защото е "сделка за недвижимо имущество".

Изявлението на Тръмп бе доста лицемерно, като се има предвид, че на 6 декември предишната година той обяви, че САЩ признават Ерусалим за израелска столица и година по-късно посолството бе преместено там от Тел Авив. Решението му бе оспорено от всичките други 14 членки на Съвета за сигурност, но Америка наложи вето. Палестинците прекъснаха контактите с администрацията му при това решение, а Вашингтон прекрати пряката помощ за тях и за Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Миналия ноември държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ се отказват от 40-годишната си позиция, че еврейските селища на окупирания Западен бряг противоречат на международното право.

На този фон Тръмп представи на 28 януари дългоочаквания си план за мир в Близкия изток, който нарече "сделката на века". Той предложи създаване на палестинска държава със столица в Източен Ерусалим, но постави неприемливи за палестинците условия, като запазването на израелския контрол върху селищата на Западния бряг, но и замразяването на ново строителство за 4 г. "Целта на Тръмп бе да сложи край на десетилетията на конфликт, но облагодетелства Израел", коментира Ройтерс. А президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас отхвърли плана с думите, че това е "шамар на века" за неговия народ.

Какво предлага Тръмп?
В плана се определя 4-годишен период за палестинците да се споразумеят по въпросите на сигурността с Израел, да прекратят атаките на ислямистите от ХАМАС и да създадат управленски органи с цел основаването на държава със столица Абу Дис в Източен Ерусалим. Но и това е потенциален проблем за тях, отбелязва Ройтерс. Абу Дис е село на Западния бряг до израелските граници на град Ерусалим. Местните палестинци са отрязани от града с висока бетонна стена и пропускателни пунктове. Те отхвърлят всяко предложение, което не предвижда палестинската столица да е целият Източен Ерусалим, който включва и Стария град, докато в плана, съставен от зетя на Тръмп и висш съветник към Белия дом Джаред Кушнер, се казва, че стената трябва да служи като граница между двете столици и че Ерусалим ще остане израелската "неделима, суверенна столица".

"Моят план предлага печелившо, реалистично решение и за двете страни, което премахва риска от създаване на палестинска държава за сигурността на Израел", подчерта Тръмп. А премиерът Бенямин Нетаняху, който бе до него на пресконференцията, заяви, че планът предлага на палестинците "път към бъдеща държава, но може да им отнеме много време, преди да стигнат до началото на този път".
Критиците на плана казват, че и Тръмп, и Нетаняху са използвали случая да отвлекат вниманието от собствените си проблеми. Срещу Тръмп се води процес за импийчмънт в Сената, а часове преди обявяването на плана Нетаняху бе официално обвинен в корупция и злоупотреба със служебното положение. Предстоят му и избори през март – третите за по-малко от година, и избирането на момента за представяне на близкоизточния план в края на януари се тълкува като недвусмислена подкрепа на Белия дом за преизбирането му.


Текстът е публикуван в брой 4/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ