Намаляването на митата за Китай влизат в сила от 14 февруари

Общата стойност не преобмитените стоки е в размер на $120 млрд.

iconomist
iconomist / 22 January 2020 14:55 >
Намаляването на митата за Китай влизат в сила от 14 февруари
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Намаляването на американските тарифи, договорено в "първата фаза" на търговската сделка между Вашингтон и Пекин, трябва да влезе в сила на 14-ти февруари, съобщи в сряда Службата на търговския представител на САЩ.

Според подписаното по-рано този месец споразумение, САЩ ще намалят митата за вноса на китайски стоки на стойност 120 млрд. долара до 7,5% от 15%, които тарифи бяха въведени от Вашингтон през миналия септември.

САЩ и Китай подписаха "първа фаза" на търговското споразумение на 15 януари, като суспендираха въвеждането на допълнителни тарифи и се съгласиха да отменят или да намалят част от съществуващите високи мита.

Останалите тарифи ще бъдат премахнати след "втората фаза" на търговската сделка с Китай

Междувременно американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че няма краен срок за постигане на "втората фаза" от търговската сделка с Китай и подчерта, че останалите тарифи върху вноса на китайски стоки ще бъдат премахнати изцяло, едва след като бъде завършена цялата "втора фаза". Той все пак отбеляза, че съществуващите тарифи могат да бъдат премахвани и постепенно, тъй като може да има няколко етапа във "втората фаза" на търговското споразумение.

Изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, Стивън Мнучин настоя, че администрацията на президента Доналд Тръмп не би могла да постигне каквато и да е търговска сделка, включително "първата фаза" с Китай, ако Вашингтон не беше наложил митнически тарифи или не беше заплашил да го направи.

Мнучин подчерта, че приоритет през настоящата година ще бъде постигането на търговска сделка между САЩ и Великобритания.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ