Фон дер Лайен: Приоритетът ми е да развивам лидерската роля на ЕС

Драмата с Brexit е горчив урок за всички популисти, фантазиращи да се отцепят от Европа, казва пред сп. "Шпигел" шефката на Еврокомисията

iconomist
iconomist / 17 January 2020 09:30 >
Фон дер Лайен: Приоритетът ми е да развивам лидерската роля на ЕС
Дилема: Дали Фон дер Лайен е емисар на Меркел, или съюзник на Макрон?
В обширно интервю за сп. "Шпигел" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбелязва, че някогашната й концепция за Съединени европейски щати днес е проект за бъдещето. "За моето поколение приоритетът е да поставим Европа в силна позиция, да развиваме допълнително лидерската й роля в области като борбата с климатичните промени и дигитализацията.” На въпрос какво би искала да постигне начело на "геополитическата Европейска комисия", както я нарича тя, Фон дер Лайен изтъква водещата роля на ЕС като икономическа сила и защитник на върховенството на закона.

Има обаче моменти, когато ЕС трябва да предприема бързи действия, за което трябва да е по-добре подготвен. Преди 6 години, отбелязва тя, Мали бе изправена пред срив в лицето на терора и Европа имаше политическа воля да помогне, но нямахме необходимите структури. Ако Франция не се беше намесила със свои сили, Мали щеше да загуби ролята си на стабилизиращ фактор в района на Сахел.

На въпрос на "Шпигел" къде вижда Европа от геополитическа перспектива– може би на трето място след САЩ и Китай, тя отговаря: "Не, за мен това не е вертикална класация и съм убедена, че сме на същата страна, както и американците, макар че по някои въпроси имаме разногласия".

Привържениците на Brexit обещаха по-добра Великобритания извън ЕС, това може ли да стане пример за подражание на популистите от други членки на Съюза, пита списанието. Драмата с Brexit се превърна в горчив урок за популистите, които фантазираха за излизане от ЕС, посочва Фон дер Лайен. Един след друг те зарязаха тихомълком предишните си шумни искания за Grexit, Dexit или Frexit. "През последните 5 г. ситуацията в света показа, че за нито една страна не е полезно да остане напълно сама. Сега ЕС трябва да върви напред. Brexit вече отне значителен политически капитал – спомнете си многобройните нощи в Съвета на ЕС, през които бе дискутиран Brexit, вместо проблеми като климата, миграцията или по-нататъшната интеграция на единния пазар."

На въпрос при предстоящата ѝ среща с президента Доналд Тръмп във Вашингтон кой от следните спорни проблеми ще постави най-напред – оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, конфронтационния подход към Европа относно търговията или заплахата за санкции във връзка с газопровода "Северен поток 2", отговорът е:

"Основният ми приоритет ще бъде да припомня колко добри всъщност са ежедневните отношения между американци и европейци – в личностен план, в науката, бизнеса и културата. Ние заедно защитаваме демокрацията – нещо, което не се подразбира от само себе си в днешния свят. Много градове и региони в САЩ, включително щатът Калифорния, продължават да спазват Парижкото споразумение. Разбира се, има спорни проблеми в икономическите и търговските отношения, което е част от играта".

Следващият въпрос на "Шпигел" е дали една от най-амбициозните цели на Фон дер Лайен – европейската Зелена сделка, включваща протекционистка гранична такса за въглероден диоксид, не е подражание на използването от Тръмп на търговията като оръжие, например със заплахата за наказателни санкции върху вноса на германски коли. Нормално е за Европа и САЩ, отговаря шефката на ЕК, да защитават собствените си интереси. Колкото до граничната такса, в Европа искаме след няколко години да постигнем неутрално на СО2 производство на стомана. Резултатът ще е чист продукт, от полза за глобалния климат, който вероятно ще е малко по-скъп. "Не можем да позволим същевременно ЕС да бъде залят с евтина, може би субсидирана от държавата стомана от Китай, произведена по не толкова екологичен начин. Затова се нуждаем или от гранична такса, или Китай трябва да въведе схема за търговия с емисии, което ще е още по-добре", посочва Фон дер Лайен.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ