Проблемите на Boeing ще забавят икономическия растеж на САЩ

Самолетите 737 Max на Boeing остават принудително приземени по цял свят от близо година след две фатални катастрофи с този модел

iconomist
iconomist / 14 January 2020 08:02 >
Проблемите на Boeing ще забавят икономическия растеж на САЩ
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Очаква се неволите на Boeing да отнемат половин процент от икономическия растеж в САЩ през 2020 година, заяви през уикенда министърът на финансите Стивън Мнучин.

"Няма съмнение, че ситуацията с Boeing ще забави БВП", каза Мнучин в неделя интервю за предаването "Sunday Sunday Futures" на телевизия Fox News . Boeing е един от най-големите износители и с оглед на проблемите със 737 MAX, аз смятам, че това може да повлияе на БВП до 50 базисни пункта през тази година".

"За настоящата година ние очакваме икономически растеж в САЩ с 2,5% до 3,0%, но може би по-близо до 2,5% заради коригирането на данните за Boeing, посочи Мнучин и допълни: "Без проблемите на самолетостроителната компания растежът би било от 3 на сто. Няма съмнение, че тристранното търговско споразумение USMCA (САЩ-Мексико-Канада) и споразумението с Китай ще увеличат значително икономическия растеж".

Самолетите 737 Max на Boeing остават принудително приземени по цял свят от близо година след две фатални катастрофи с този модел, като времето за подновяване на полетите все още не е ясно. През декември Boeing обяви временно спиране на производството на този модел за неопределен срок.

Завръщането във въздуха на 737 Max беше поставено под допълнително съмнение през миналата седмица, когато бяха публикувани множество вътрешни имейли в компанията, изпратени до Конгреса на САЩ, които показаха, че служители на Boeing се подиграват с дизайна на този самолетен модел и се хвалят как са заблуждавали федералните регулаторни органи, имащи за задача да одобрят годността му за полет.

С оглед на кризата със 737 Max пазарната капитализация на Boeing се сви през последната година с 50 милиарда долара. Акциите на Boeing Co. се понижиха през 2019 година с 6,5% в сравнение с ръст на индекса DJIA на 30-те водещи компании, чиято важна компонента са акциите на американския самолетостроител.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ