Президентът за премиера, руския газ, Грипен и новия главен прокурор (видео)

Румен Радев с остри думи към Борисов

iconomist
iconomist / 11 December 2019 23:11 >
Президентът на Република България Румен Радев даде обширно интервю за bTV, в което засегна много от важните актуални теми от обществено-политическия живот в страната.

"Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока и то в типичния си стил - за 20 минути", каза Радев.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

"Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата; най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки", коментира президентът

По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд.

"Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати", заяви държавният глава.

"Ако кабинетът беше решил да купи "Грипен" по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник, призна държавният глава. Той бе категоричен, че за него типа самолет няма значение.

"Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия", заяви президентът.

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Цялото интервю на президента вижте във видеото
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ