"Няма такава държава" няма да е партия

Съдът отказа да регистрира политическото формирование под това име

iconomist
iconomist / 06 December 2019 18:18 >
"Няма такава държава" няма да е партия
Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава" на Слави Трифонов. Мотивите на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова, са два: името и емблемата на партията, в която има вградено българското знаме.

Според нея представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката".

За името на партията съдът приема, че "изразът "няма такава/няма такъв ..." би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Съдът заявява, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига да не използват обидни изрази.

"В настоящия случай сам по себе си изразът "няма такава/такъв" не е обиден, а съчетанието му с "държава" изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", пише в решението.

Съдия Костадинова коментира и твърденията на адвокатите на организацията, че наименованието ѝ трябвало да се разбира като "Няма такава хубава държава."

"Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация - тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният", пише тя.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ