Урсула фон дер Лайен притеснена от перспективите в дългосрочния бюджет на ЕС

Държавните лидери от ЕС ще обсъдят въпроса с европейската бюджетна рамка на последната среща на върха за годината в Брюксел следващия четвъртък и петък

iconomist
iconomist / 05 December 2019 10:31 >
Урсула фон дер Лайен притеснена от перспективите в дългосрочния бюджет на ЕС
Източник: Shutterstock.com
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че е загрижена относно "сериозните съкращения", които са предложени в дългосрочната бюджетна рамка на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Шефът на ЕК коментира най-новото предложение на Финландия, която понастоящем председателства ЕС, идващо на фона на задълбочаващите се спорове между отделните държави-членки относно плановете за съвместните им разходи за периода 2021 - 2017 година.

Предложението на Финландия е за ограничаване на бюджетната вноса на всяка страна-членка до 1,07% от брутния национален доход, което под таванът от 1,11%, предложен от Комисията, но в същото време над нивото от 1%, за което настоява най-големият нетен платеж в европейския бюджет в лицето на Германия.

Държавните лидери от ЕС ще обсъдят въпроса с европейската бюджетна рамка на последната среща на върха за годината в Брюксел следващия четвъртък и петък, надявайки се да постигнат окончателно споразумение през следващата година.

Единният блок с население от над 500 милиона има амбиции да се справи и с новите предизвикателства - от миграцията до климатичната криза, но ресурсите му намаляват.

Винаги политически чувствителни, разговорите този път се усложняват допълнително от Брекзит, като предстоящото излизане на Великобритания от ЕС ще остави сериозна финансова дупка в съвместния европейски бюджет.

Докато богатите нетни платци не искат да плащат повече за покриване на този недостиг, по-бедните страни като Полша не искат да се откажат от щедрата финансова помощ, която получават от ЕС.

В крайна сметка всички държави-членки на ЕС, както и Комисията и Европейският парламент трябва да се споразумеят единодушно за бюджета, за да има сделка. В противен случай финансирането на блока за редица проекти - от програми за сигурност до обмен на студенти - би било застрашено.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ