Свиване на промишлена активност в еврозоната

Намалените показатели са факт за десети пореден месец, макар и с по-сдържано темпо от октомври

iconomist
iconomist / 04 December 2019 11:47 >
Свиване на промишлена активност в еврозоната
Източник: Shutterstock.com
Промишлената активност в еврозоната се сви през ноември за десети пореден месец, но с по-слабо темпо от това през октомври, показват окончателните данни от редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха лека възходяща ревизия и сякаш са знак, че рецесията в промишления сектор вече се оттласна от дъното, имайки предвид по-добрите бизнес очаквания за следващите месеци.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през ноември до тримесечен връх от 46,9 пункта спрямо 45,9 пункта през октомври и предварителен индекс на ниво от 46,6 пункта. Въпреки това подобрение индексът PMI продължава да се свива за десети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), което е пореден ясен знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

"Въпреки че промишленият PMI индекс все още сигнализира за сериозен темп на спад, последното проучване все пак носи някои окуражаващи сигнали, които могат да подсилят спекулациите, че най-лошото за производителите от еврозоната вече е зад гърба им", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Почти всички по-важни компоненти в проучването като новите промишлени поръчки, заетостта и закупуването на суровини бележат по-сдържано понижение, докато оптимизмът в този важен сектор отчете най-големия месечен отскок от повече от шест години насам. Съответният PMI индекс на бъдещото пропмишлено произвосдство нарасна през ноември до 55,3 от 51,9 пункта месец по-рано.

"Може би най-обещаващото от днешното проучване е значителния подем в бизнес нагласите за следващите месеци, особено тези в Германия", допълни Крис Уилямсън.

Последното проучването на IHS Markit отчита ограничаване на промишления спад в Германия и Испания, негово задълбочаване в Италия и подобрение на промишлена експанзия единствено във Франция.

Германският промишлен PMI индекс се повиши през ноември до 5-месечен връх от 44,1 пункта спрямо 42,1 пункта през октомври и над предварителен индекс на ниво от 43,8 пункта, но въпреки това активността в промишлената сфера продължава да се свива за десети пореден месец - най-продължителната рецесия в немския индустриален сектор от 2008-а година насам.

Аналогичният индекс на Франция обаче нарасна през ноември до 51,7 пункта от 50,7 пункта месец по-рано и малко над предварителен индекс на ниво от 51,6 пункта.

Италианският промишлен PMI индекс пък се понижи до 47,6 от 47,7 пункта през октомври, докато испанският аналогичен индекс отскочи до 47,5 пункта от 46,8 пункта месец по-рано (6,5-годишното дъно).
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ