Туск призова противниците на Брекзит да продължават да се борят за каузата си

Про-Брекзит политиците твърдят, че само сама Британия може наистина да бъде Велика. Напротив - реалността е съвсем различна, смята председателят на съвета на Европа

iconomist
iconomist / 15 November 2019 17:29 >
Туск призова противниците на Брекзит да продължават да се борят за каузата си
Източник: БТА
Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск даде рамо на противниците на Борис Джонсън в британските извънредни общи избори на 12 декември като призова водещите кампания срещу Брекзит да продължават да се борят за тяхната кауза.

Малко повече от две седмици преди да приключи мандатът му председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск предизвика вълна от критики, но и от одобрителни коментари в разделена политически Великобритания с откровена позиция за Брекзит.

"Про-Брекзит политиците твърдят, че само сама Британия може наистина да бъде Велика. Напротив - реалността е съвсем различна“, заяви Туск на церемония за началото на академичната година в Колежа на Европа в Брюж.

"Само като част от обединена Европа Обединеното кралство може да играе глобална роля. Само заедно можем да се изправим без каквито и да било комплекси срещу най-големите сили в този свят. Всъщност, мога да кажа същото и за Германия или Франция. И светът го знае. След напускането си Обединеното кралство ще се превърне в аутсайдер - във второкласен играч. Докато главното бойно поле ще бъде заето от Китай, Съединените щати и Европейския съюз".

"Защо го правят? Този тъжен въпрос ми беше задаван, където и да отидех по света. Един от английските ми приятели вероятно е прав, като казва с меланхолия, че Брекзит е истинският край на Британската империя".

"Изборите в Обединеното кралство ще се проведат след един месец. Могат ли нещата все пак да се преобърнат. Нещата стават необратими, само когато хората започнат да си мислят така. Затова днес единствените думи, които ми идват на ум, са просто: Не се предавайте! В този мач имахме допълнително време, сега сме в продължения, а може и да стигнем до дузпи", каза Туск.

С този доста неконвенционален ход, както пише „Гардиън“, Туск се намеси в дебата за британските избори с това неприкрито послание за солидарност с онези, които искат да свалят от власт консерваторите на Борис Джонсън.

Брекзит ще стане факт на 31 януари догодина, ако консерваторите, начело с Борис Джонсън си осигурят мнозинство в парламента за ратификация на споразумението с Европейския съюз. Изборите са насрочени за 12 декември.

Туск, който трябва да напусне поста си на 1 декември, обяви, че няма да се кандидатира за президент на Полша. Защото според него на изборите догодина опозицията трябва да издигне кандидат, който не е обременен с непопулярни решения в миналото си.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ