AirPods на стероиди

Белите слушалки на Apple вече са с шумопотискаща функция

iconomist
iconomist / 10 November 2019 17:00 >
AirPods на стероиди
Със своите висящи от ушите „клечки“ бeлите безжични слушалки на Apple AirPods се превърнаха в част от интериора на градския транспорт и въпреки недостатъците си са еталон за този тип електроника. Сега компанията лансира техен наследник, създаден в отговор на желанието на хората да слушат музика и друго съдържание, необезпокоявани от околния шум. Наречени AirPods Pro, тези слушалки имат електронно задействана шумопотискаща функция. Съответно и цената им е по-висока - $249 срещу $199 за предишния вариант, който също остава в продажба. В България цените са съответно 559 лв. и 459 лв. Продуктите на Apple винаги са били скъпи – безжичните слушалки Sony WF-1000XM3, които в момента са лидер в тази категория, струват 449 лева.

Но AirPods Pro имат своите козове. На първо място, в сравнение с класи ческите AirPods техният дизайн е променен в добра посока – микрофоните са прибрани, така че от ушите вече почти не се показват белите клечки. За да осигуряват по-добра шумоизолация, те вече имат силиконови накрайници, а изборът на точен размер става чрез мобилно приложение, като се прави тест на „изтичането“ на шум. Плюс на това решение е, че тези слушалки вече могат да се използват и за по-активно спортуване – силиконовите накрайници ги държат по-здраво в ушите.

Аудиофилите може да са доволни –качеството на звука е много по-добро, отколкото при AirPods, и това не е случайно – по-плътното прилягане в ушите и активната шумоизолация гарантират това. Но високоговорителят и усилвателят също са променени, като настройките се променят автоматично в зависимост от типа музика, който слушате. Едно от най-големите предимства спрямо класическите AirPods е, че вече имат солиден, макар и ненатрапващ се басов звук за стиловете, където е необходим.

С едно зареждане AirPods Pro осигуряват до 5 часа слушане на музика без шумопотискаща функция и 4,5 часа, ако тя е активирана. В кутийката им за съхранение има заряд за още 24 часа. Слушалките работят и с Android, макар да липсва една от най-удобните функции – спирането на песен при изваждане на една от тях от ухото и възобновяване на музиката след нейното поставяне.

Сравнението със Sony WF-1000XM3 е неизбежно. В случая дизайнерското надмощие на Apple е явно – AirPods са по-компактни и кутийката им за съхранение е почти двойно по-малка. Слушалките на Apple издържат и на намокряне, което също е предимство. Но тези на Sony изкарват повече с едно зареждане – 8 часа без шумопотискане и 6 часа с тази опция. При Sony звукът при слушане на музика и шумопотис кането са по-добри, но AirPods Pro излизат напред при качеството на звука при водене на разговор по телефона.


Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ