„В кръг“ или „Доза щастие“ – все избирате българското

Премиерните филми на Стефан Командарев и Яна Титова се конкурират, разказвайки истории от нова България

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 10 November 2019 14:00 >
„В кръг“ или „Доза щастие“ – все избирате българското
Стоян Дойчев и Васил Василев-Зуека, в кадър от „В кръг“.
Ако филмите „В кръг” и „Доза щастие” се бяха появили преди четири-пет десетилетия, много трудно щяха да стигнат до широката публика, а създателите им щяха да си имат проблеми. Първият щеше да бъде охулен като „обиден за родната милиция”, а втория щяха да го нарочат за неприемлив поради наркоманската му тематика и възхвалата на Бога. И двата филма обаче имат късмета да се родят 30 години след 1989-а. На съвестта на програмиращите премиерния киноафиш тежи изборът да се сблъскат новите филми на опитния Стефан Командарев и на дебютиращата режисьорка в игралното кино Яна Титова. По-важното е, че те със сигурност ще намерят своята публика.

За появата на „В кръг” в навечерието на 10 ноември знаехме отдавна. Идейно е, защото смешно-тъжните истории в тези около 110 минути се случват в нощта, предшестваща годишнината от падането на режима на Тодор Живков. Подвеждащият документализъм свършва с няколко реплики от новинарска тв емисия. От там нататък, казват режисьорът Командарев и съсценаристът му Симеон Венциславов, е художествената измислица и приликата с хора и събития е случайна.

Случайна ли? Три двойки патрулиращи нощни полицаи обикалят районите си в София и през очите им виждаме отрязъци от живота на съвременните българи: трупът на известен квартален наркоман три пъти „сменя” мястото си вляво и вдясно от трамвайна линия, разделяща два полицейски участъка; агресивен юначага крещи в тъмното, че ще се самозапали, и някой трябва да го озапти; тийнейджър става боксова круша за освирепели гамени; пенсиониран учител с деменция бяга от хоспис; самозабравил се депутат унижава органите на реда; бус, претъпкан с бежанци, поема към границата под полицейско крило… какво ли още крие нощта? На екрана са автентични образи (униформени и не) с черното и с бяло, което носят в душите си. Всичко се върти в кръга на един умрял Лазар, камара откъртени от гробището метални букви и финал, от който не знаеш да плачеш ли, да се смееш ли…

Продължение на „Посоки”, „В кръг” е ироничен и по-вълнуващ. Професионално изпипан, трудно ще намерите пробойна в сценария, в режисурата, в актьорската игра (Ирини Жамбонас, Васил Василев – Зуека, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Павел Попандов, Герасим Георгиев – Геро, и др.). Всяка случка е заснета в един кадър, което я прави още по-реална. И наградите, които спечели филмът в Сараево и Варна, са заслужени.Дали „Доза щастие” ще има награди, ще видим. Заснет е по автобиографичната книга на починалата наскоро журналистка Весела Тотева. Актрисата Яна Титова, която нашумя с ролята си в „Три сестри” в Младежкия театър и с авторския си документален филм „88 MHz”, сега влиза доста смело като сценарист и режисьор в голямото кино. Още докато чете книгата „Падение и спасение: Изповедите на една хероинова наркоманка”, тя решава да я превърне във филм. Тогава Весела работи в Нова тв, седемте кошмарни години на „боцкане” са зад гърба ѝ, но и двете с Яна са убедени, че историята трябва да стигне до повече хора. Като урок и като лекарство. Правят го. Главната роля изпълнява дъщерята на Тотева – Валентина Каролева, и само тя си знае какво е да преживееш отново онова, на което си бил свидетел като дете.

„Доза щастие“ е дебют и докосва, ама много докосва. Но му прозират белите конци. Ако Титова имаше до себе си опитен сценарист, най-малкото щеше да избегне дразнещата декларативност в началото и на финала, с която илюстрира отричането и вричането в Бог. Защото вярата иска доверие.


Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ