Турнирът, който промени Япония и ръгбито

43-дневното Световно първенство в страната на изгряващото слънце разби много рекорди и подгря за Олимпийските игри

Яна Касова
Яна Касова / 10 November 2019 13:00 >
Турнирът, който промени Япония и ръгбито
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Огромен интерес генерира световното първенство по ръгби, което спечели тимът на Южна Африка.
Едно от най-големите спортни събития през годината разби десетки рекорди и подгря Япония за домакинството на Олимпийските игри догодина. На 2 ноември завърши 43-дневното световно първенство по ръгби. Отборът на Южна Африка спечели титлата за трети път в историята си, след като победи Англия с 32:12 във финала на стадиона в Йокохама. Соченият за фаворит тим на Нова Зеландия, който също има три трофея, се наложи в малкия финал над Уелс.

Месец и половина в 12 града из Япония шестваха ръгбистите от 20 национални отбора, за да задоволят верните фенове и да привлекат нови към „играта за хулигани, практикувана от джентълмени“. Първото световно първенство по ръгби в Азия завърши с рекордните 99,3% изпълнени стадиони за мачовете, което е равно на 1,84 милиона продадени билети. Повече от 1,13 милиона души посетиха официалните фензони, а над 400 000 чужденци пристигнаха в Япония за събитието. 

Рекорди бяха записани и в дигиталния и телевизионния сектор – бяха регистрирани 1,7 милиарда гледания на видеоклипове, а тв аудиторията в световен мащаб удари 400 милиона души. Само  мачът между Япония и Шотландия прикова 54,8 милиона пред екраните, които изгледаха победата на домакините, която ги изпрати за първи път на четвърфинал. 

Над 4 милиарда долара пък е икономическият ефект за Япония от първенството, което дава отлични прогнози и за Олимпийските игри в Токио през следващото лято. 

И въпреки че ръгбистите са далеч по-ниско платени от звездите на футбола, баскетбола и останалите популярни спортове, ръгби мачовете не отстъпват по приходи, защото статистиката сочи, че феновете са по-платежоспособни. Най-скъпоплатените играчи получават заплати около 1,4 милиона долара годишно, което е десетки пъти по-малко в сравнение със заплащането на суперзвездите на футбола. Но това се дължи и на факта, че ръгбито е професионален спорт само от 24 години. През 2016 г. в Рио то се завърна в олимпийското семейство, след като в продължение на 92 години не участваше на най-големия спортен форум.

Нови фенове

Грубата, на пръв поглед, игра обаче набира все повече фенове, и то в безгранична Азия.  Президентът на Международната федерация по ръгби и бивш капитан на Англия Бил Бумонт още преди световното първенство обяви, че турнирът ще промени Япония и ръгбито. Броят на хората в Азия, започнали да се занимават с ръгби през последните три години, се е увеличил с 1,8 млн. души, като от тях около 1 милион са в Япония. 

А ръгбито има защо да привлича известните с доброто си възпитание японци. Основните правила са отдаденост и уважение. Мачовете по ръгби са пример за добри отношения между феновете на противниковите отбори, които не се настаняват в отделни сектори, а седят едни до други и имат право да консумират алкохол на самия стадион, включително и в стъклени бутилки. Неписаните правила за поведение на терена и извън него постановяват, че всяка издънка може да доведе до доживотно отлъчване. Такова е наказанието за удар на съдия. Обидата се наказва с между шест месеца и две години извън терена.

Традицията в ръгбито повелява след всеки мач победителите да изпратят с шпалир играчите на загубилия отбор – нещо невиждано в останалите спортове.


Текстът е публикуван в брой 44/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ