Красиво и блажено като в рая

Островите Кабо Верде предлагат невероятни усещания за пълноценно плажуване през цялата година

iconomist
iconomist / 09 November 2019 15:11 >
Красиво и блажено като в рая
Столицата на Кабо Верде - Прая, на о-в Сантяго
Време е отсега да планирате лятната почивка особено ако става дума за ранно лято, дори още от май. Ако държите на девствени плажове, красота, гмуркания, сърф и уиндсърф на световно ниво. Още по-хубаво е да плажувате, когато в родината е зима. Или да посрещнете Нова година сред топло море и златисти пясъци. Кабо Верде е идеалната възможност за всички варианти. 


Кабо Верде е миниатюрна държава от 4000 кв. км, състояща се от група острови в Атлантическия океан, намиращи се на 600 км западно от Африка. Открити са в средата на XV век от португалския мореплавател Диого Гомеш. Допреди 33 години се наричаше Острови Зелени нос (което всъщност на португалски звучи Cabo Verde). Става дума за архипелаг от 10 големи и осем малки острова в средата на Атлантическия океан, които до 1975 г. са колония на Португалия. Населението ѝ е 560 000 души. Кабо Верде е в категорията на развиващите се страни, основни отрасли на икономиката ѝ са риболовът, туризмът и услугите. Местните жители са бедни, но изключително спокойни и позитивни, което осигурява допълнителен уют за туристите. 

Самолетът е основното средство за връзка на света с Кабо Верде, а главни летища с полети дотам са Лисабон и Мюнхен. Български туристически агенции организират екскурзии и с полети от Италия. Между островите се пътува с кораби, катери и малки самолети. 

Основният туристически остров Сал е дълъг 35 и широк 12 км. Той е вулканичен, няма тропическа растителност, преобладават пустинни оазиси и вулканични образувания. Температурата през цялата година е 28 градуса, няма сух или дъждовен период. Най-известният курорт на острова, привлекателен с широките си плажове от златист фин пясък, е Санта Мария.

Остров Сантяго е коренно различен – изключително зелен, с еквалиптови склонове, тропическа растителност, хълмове и каньони. Тук се намира и столицата на страната Прая със своите 160 000 жители. В средата на април всяка година тя е домакин на огромен джазфестивал, предлагащ много музика, филми, майсторски класове, лекции. През май има още един музикален фестивал – „Гамбоа“. 

Старият град е особено интересен с къщите на пл. „Алехандро де Албукерк“ и форт Байера. В североизточната част на града е пазарът, където може да се види цялото разнообразие на местната кухня. А тя се състои от всевъзможни морски дарове, боб, царевица, маниока, сладък картоф, тиква, зеле, лук, месо, цитруси. 

В предградията на Прая е португалската средновековна крепост Свети Филип – първата постройка на острова. Районът на Прая е особено интересен за гмуркачите, тъй като на океанското дъно има стотици потънали през вековете кораби, оръдия, монети и разбира се, изключително разнообразна морска фауна.

Но най-доброто място за гмуркане и сърфинг е третият по големина остров на архипелага – Боа Вишта, с неговата 55-километрова ивица от плажове и дюни. Всъщност пясъкът е навсякъде, доколкото островът е полупустинен и вътрешността му е идеална и за сафари. Той е хабитат и за огромен брой морски костенурки. Изключително приятен и спокоен е и главният град на острова Сал-Рей. 

Ако пък златният пясък ви идва в повече, можете да се порадвате и на черен на остров Фогу, който е действащ вулкан. Въпреки че изригванията са по едно-две на столетие, жителите му изоставят острова. Последното изригване на лава бе през 2014 г. Но са останали и живописни селца като Сао Филипе, а сред туристическите сувенири тук доминират изделията от лава. 

Вторият по големина остров Санту-Антан е известен с изключителното гостоприемство на жителите си, които не пропускат да почерпят туристите с местен грог. Мястото е райско и за любителите на десертите – пудинги от папая и маниока, плодови салати, пирожки и палачинки със сметана и кафеен крем. 

Първото, което се вижда на острова, е Порто-Ново. Съвсем недалеч от пристанищното градче, което предлага интересни гледки с кораби в едната посока и скалисти образувания в другата, е чудният яркорозов плаж. Туристите дълго не откъсват поглед от кораловото крайбрежие, контрастиращо с тюркоазеното море. Причината са мидените черупки буцио. 

Забележителност на острова са и кратерите Кова, намиращи се между Порто-Ново и островната столица Рибейра-Гранде. Днес в кратерите на спящия вулкан местните жители отглеждат царевица. 

През зимата на островите на Кабо Верде температурата на въздуха е средно само 4 градуса по-ниска, отколкото през лятото, а на морската вода е между 21 и 26 градуса. Това ги прави идеални за целогодишен туризъм. Курортите на архипелага са достъпни и като цени, проблем е само пътуването заради прекачванията. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ