Три жени, голям „Хаос“

Марий Росен поставя пиесата на финландеца Мика Миляхо на сцената на Театър 199

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 09 November 2019 13:05 >
Три жени, голям „Хаос“
Йоана Буковска-Давидова – харесвате я и искате да я видите в нова кожа? Радина Думанян – помните я от първия сезон на сериала „Откраднат живот” и ви е любопитно къде е сега? Елена Атанасова – аха, чували сте за нея, но откъде ли? Всички въпросителни падат с премиерния спектакъл „Хаос” в столичния Театър 199.


Може да ви се струва, че заглавието казва всичко, но само почакайте. Хаосът ще надхвърли всичките ви очаквания. За начало си представете Буковска като началната учителка София, омъжена, с две деца. Да, сивотата и плахостта ѝ отиват, мрънка, наивна е, чак смотана, но пък толкова много иска ей така, веднъж да се разбунтува. Момент, рано е. Преди това трябва бъде и главен редактор, и пациент при психотерапевт (в разни варианти), лелка в детска градина и дори съдия.

И Атанасова не пада по-долу – хем е психотерапевтката Джулия, хем е двама-трима мъже, а за разнообразие също лелка и съдия. Виж, Думанян по принцип е нейната сестра Еми, майка е на малко момиченце и се подвизава като репортерка, но по съвместителство е и шефка, и трима-четирима мъже, и за разкош тийнейджър петокласник. Вярно, че добрият актьор си е малко луд, но този „Хаос” е пълна лудница. Достатъчно са едно сако, шапка или промяна на гласа и мимиката, и нищо на сцената не е като преди три секунди. Като на забързан каданс се случва всичко от делниците на трите дами и обкръжението им. Терзания, гафове, любови, майтапи, удари по кокалчетата, сълзи… наистина има всичко, докато всеки си намери майстора и мястото, а зрителите се посмеят до насита на женската гледна точка към нещата от живота.

Не, не е несериозна цялата тази работа, преведена брилянтно от Златна Костова и режисирана от Марий Росен. Шизофренно звучи, но пък той и животът понякога не е съвсем нормален. А написаното от финландеца Мика Миляхо само ни изглежда някак северно, чуждо и далечно. Жените и мъжете навсякъде са си жени и мъже. Има само вариации на хаоса, който създават.

Следващите представления са на 9 и 18 ноември. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ