Губят ли САЩ въоръжената надпревара за изкуствения интелект

Пекин изостава от Вашингтон, който разполага с най-големия бюджет за разузнаване в света, най-популярния хардуер и най-модерните възможности за кибервойна

iconomist
iconomist / 09 November 2019 01:24 >
Губят ли САЩ въоръжената надпревара за изкуствения интелект
Проекти: САЩ разработват „умни“ ракети с ИИ, които ще могат да избират сами мишените си без човешки контрол
Правителството на САЩ, което отдавна е поддръжник на развитието на съвременните технологии за военни цели, разглежда изкуствения интелект (ИИ) като следващото поколение на оръжейната сцена. Няколко неотдавнашни изследвания и инициативи на Пентагона показват, че военните са загрижени да не изостанат и да изпреварят Китай и Русия, които отбелязаха голям напредък в развитието на системи с участието на ИИ. Оръжията, които ги използват, включват системи за разпознаване на целите, насочване от ИИ оръжия и софтуер за кибератаки и киберотбрана, действащи без човешко участие.

Американските военни започват да разбират, че ИИ значително ще промени баланса на световната военна мощ. Загрижеността надхвърля военните рамки. С модернизацията на китайските и руските технологии страните заплашват доминацията на САЩ в технологиите, както и глобалната им икономическа мощ и влияние, подчертава Джеймс Джонсън от Института по международни проучвания в Мидълбъри в статия за сайта „Милитари Таймс“.

Доклад на Пентагона от 2018 г. отбелязва, че технологичното развитие може да промени вида на заплахите към САЩ, които могат да включват базирани в Космоса оръжия, балистични ракети с голям обсег и кибероръжия. Анализ от февруари 2019 г. пък предупреди, че Китай, с инвестициите си във военни системи с ИИ, особено тези в роботиката, автономията, прецизните муниции и кибервойните, заплашва да изпревари САЩ. Освен това някои китайски и руски проекти разработиха военни системи с ИИ, специално предназначени срещу области на технологични слабости в САЩ. Така например рояци от дронове, подсилени с ИИ, биха могли да открият и атакуват сигурните компютърни системи, на които страните разчитат, за да контролират и изстрелват ядрените си оръжия.


Отговорът на Пентагона

Досега реакцията на Пентагона бе по-скоро бюрократична, отколкото конкретна, изтъква „Милитари Таймс“. Разпространена бе стратегия, очертаваща широките принципи за развитие и използване на ИИ във войната на бъдещето. Военните създадоха и Съвместен център за ИИ, чиято задача е да ускори предоставянето и прилагането на ИИ. 

Само че проекти с имена като „Светило“ и „Следващата кампания на ИИ“ получават минимално финансиране и малко се знае за действителните им задачи. Някои роботи биха могли да подобрят преценката за ситуацията на взвод, особено ако са автономни, снабдени със системи за интелигентна обработка и способни добре да комуникират  с хората, техни колеги.

Освен това Пентагонът създаде Отдела за иновации в отбраната с разрешение да заобикаля обременителния процес на военни покупки, да се координира със Силициевата долина и бързо да въвежда във военна употреба новите технологии. Този отдел предизвика спорове за потенциала на китайските военни да придобиват и използват изобретени в САЩ технологии, което доведе до забрана от страна на Вашингтон за бизнес с много китайски технологични фирми.

Според мнозина експерти възможно е Китай да надмине Съединените щати в развитието и употребата на ИИ. Само че Пекин изостава от Вашингтон в редица аспекти. САЩ разполагат с най-големия бюджет за разузнаване в света, най-популярния хардуер и най-модерните възможности за кибервойна – както нападателни, така и отбранителни. Джеймс Джонсън подчертава, че той и други американски експерти очакват тези предимства да запазят американското технологично лидерство поне засега – но може би не завинаги. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ