10% от работещите българи заболяват от грип през зимата

Ноември е най-подходящият момент за ваксинация, съветват лекарите

iconomist
iconomist / 04 November 2019 18:45 >
10% от работещите българи заболяват от грип през зимата
Диагноза: 30% от случаите на временна нетрудоспособност се дължат на остри респираторни заболявания
Между 1,4 и 1,6 млн. са случаите на остри респираторни заболявания и на грип годишно в България, като достигат до 30% от случаите на временна нетрудоспособност. За ефекта върху икономиката говори фактът, че 10% от работещите заболяват от грип през зимния сезон, а средното им отсъствие от работа е 3 дни.

Въпреки че ваксинацията срещу грип при по-младите хора дава много добър резултат – приблизително с 80% намалява шансът човек да се разболее, а ако попадне сред останалите 20%, изкарва заболяването по-леко, – противодействието на зимната епидемия продължава да е подценявано в България. Нивата на ваксиниране в страната остават сред най-ниските в Европейския съюз.

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания с опасност от сериозни усложнения – повишава риска от сърдечни проблеми, пневмония и други животозастрашаващи усложнения. Рискът от инфаркт например е 6 пъти по-висок в седмицата след заразяване с грип, а противогрипната ваксина намалява този риск с 15 до 45 % – ефективност за защита, която е много близка до ефекта от спирането на тютюнопушенето например.

Грипът е изключително опасна инфекциозна болест с висока смъртност, при която боледува целият организъм, предупреждава проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия. "Ако си представим лигавицата на горните дихателни пътища като една нива с избуяла трева, то след грип всичко е окосено. Самият вирус се локализира в горните дихателни пътища, трахеята, белите дробове и малко в стомаха", обяснява нагледно проф. Плочев в интервю пред сп. "BBC Знание". И дава като пример, че преди 100 години, през 1918 г. щамът H1N1, който беше разпространен миналата зима, е взел между 50 и 60 млн. жертви.

Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) годишно грипът причинява между 3 и 5 милиона случаи с тежки усложнения и е причина за 13% от смъртните случаи в света.

Най-уязвимите възрастови групи са хората над 65 години. 39% от случаите на смърт поради грип са сред хората над 75 години, по данни на проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Сред останалите по-рискови групи са децата на възраст под 5 години, особено тези под 2-годишна възраст, бременните жени, медицинските лица и хората, които имат хронични заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни. Бременните например са изложени на повишен риск от усложнения вследствие на грипа, като вероятността да бъдат хоспитализирани е 5 пъти по-висока в сравнение с останалите хора.

За първи път през тази година Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването отпуснаха средства за това 10% от хората над 65-годишна възраст да бъдат ваксинирани безплатно.

Всяка година грипната епидемия е с различен интензитет и продължителност. Моделите на предсказуемост, които се създават от СЗО, са с цел да се планират правилно годишните кампании за ваксинация и да се постигне максимална защита на населението. Препоръчително е краят на ваксинационната кампания да бъде удължен колкото е възможно повече, за да се осигури максимално възможното покритие на рисковите групи.

Проучванията показват, че ефективността на ваксинацията намалява с 6% до 11% на месец. Затова изключително важно е ваксината да не се слага прекалено рано, т.е. максимум 4 месеца преди очаквания грипен пик, казва доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Тази година становището на Световната здравна организация точно кои са щамовете на грипа се забави, но вече е ясно, че това са "Канзас", "Тексас", "Колорадо" и "Пукет". Четиривалентните ваксини вече са в аптеките, личните лекари също разполагат с тях.

Ноември е точното време за ваксинация, казва д-р Кантарджиев и припомня, че тялото изгражда защити до 21 дни.

Националната програма за повишаване на ваксинопрофилактиката сред хората над 65-годишна възраст е предвидена да продължи до края на декември. В тази връзка Кантарджиев изразява надежда за двойно увеличение на ваксинираните.

Материалът е част от специализираното приложение "Фармацевтична индустрия" към брой 43 на сп. "Икономист"

Текстът е публикуван в брой 43/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ