Кратка история на средния пръст

iconomist
iconomist / 27 October 2019 17:00 >
Кратка история на средния пръст
Източник: Shutterstock
 Димитър Шумналиев


Кой ли не показа среден пръст! Олигофренчетата на знаменития мач с Англия, опонентите на Сократ, Марадона, Адел, Кошлуков... Че и военният министър  Каракачанов. 

Показването на щръкналия пръст има вековна история. Още в древна Елада жестът се натоварва с послание, доразработено и в Рим. Тук жестът придобива по-масов характер и несъмнено се ползва не само за мъже, които са се пенетрирали анално. Известният антрополог Дезмънд Морис твърди, че показването на среден пръст – digitus impudicus – е един от най-древните жестове за обида. Означава щръкнал пенис, а свитите два пръста встрани – тестисите. Странно, няма сведения някой мъж да е показал този фалически портрет на жена, макар генерално пенисът да е предназначен преди всичко за дами от всякакъв род. Което още веднъж доказва, че хомосексуализмът е общоприета практика на Древна Елада. Неслучайно непобедимите полкове на Тива са съставени от хомосексуални двойки, обикновено ветеран и младеж, които се бият гръб в гръб и така години наред жънат победи, докато идва Филип Македонски и ги ожънва до ред.

Доста съмнителна илюстрация за натоварването на средния пръст с обидно послание се съдържа в един трактат за Стогодишната война. През 1415 г. преди сражението край Аженкур убедените в победата си французи размахват fuck finger на по-малобройните англичани. Искали са да кажат, че ще ги лишат от средния пръст, с който се опъва тетивата на бойния лък. Кофти! Обаче хитрите англичани приложили такава тактика, че спечелили битката и пленили наглите французи. Продължението няма доказателства: едва ли англичаните са лишили от среден пръст победените, още повече че пленниците по онова време са анални доставчици на удоволствия. Любовта на английския престолонаследник Ричард и френския крал Филип Огъст е само една романтична доставка на повече достоверност. Съществуват десетки описания на летописци, които щастливо съобщават, че когато двамата мъже със синя кръв са се любели, военните заспивали. Действията кипвали ожесточено, когато влюбените са се хващали в изневери, а мъжката ревност може да се изрази само със сеч. На каквото и да е.  

Така че битката край Аженкур е само илюстрация на една обществена практика, същностно заложена в Древна Елада, където родителите истински страдали, ако някой ветеран не открадне сина им. Сексуалното влечение на по-възрастен и на по-млад елин е било част от моралния статус, в който не се съзира нищо осъдително. Тъкмо напротив... Та, средният пръст на ветерана е бил резервен вариант за взаимните нощи и едва ли някой си е позволявал да го натоварва с обида. Затова не е ясно какво се е случило на французите край Аженкур. По фронтовете на 1415 г. са рязали пръстите на високопоставени бойци, а стрелците са били с по-нисък статус. Почти е сигурно, че пак са опъвали тетивата. Или каквото там е имало за опъване. 

Показването на среден пръст в нашия век е трансформация на необходимостта в заплаха. Да покажеш публично fuck finger е несъмнено смел жест, еманация на богато интелектуално съдържание, на строго възпитание, на висок дух. Простащината често се нуждае от смелост. Тя търси поощрения във външния изказ, понеже вътрешният не ѝ достига. 

Текстът е публикуван в брой 42/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ