КЗК осуети сделката на "Еврохолд" за ЧЕЗ (обновена)

Отказът на регулатора дойде след "задълбочена проверка" за 2 седмици

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 October 2019 18:09 >
КЗК осуети сделката на "Еврохолд" за ЧЕЗ (обновена)
Източник: архив
След светкавична "задълбочена проверка" Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на "Еврохолд" да придобие активите на ЧЕЗ в страната. Така регулаторът за втори път осуетява опитът на чешката компания да продаде активите си в България и да напусне страната.

Пред Нова тв от ЧЕЗ Груп - Прага изразиха остра позиция и заявиха, че са готови да използват всички законни средства срещу решението, включително иск в международен арбитраж. „Еврохолд” е уважаван международен инвеститор, а завършването на сделката в такава "непредсказуема среда е голямо предизвикателство”, е заявила говорителката на ЧЕЗ Груп Алис Хоракова.

За разлика от първата провалена сделка, при която купувач беше сравнително малката пазарджишка компания "Инерком", вторият кандидат "Еврохолд", подписал договор с ЧЕЗ Груп, е най-голямата по приходи българска публична компания, чиито активи са съизмерими с тези на придобиваното дружество. В случая големината на "Еврохолд" се оказва проблем за КЗК, въпреки че придобиващото и придобиваното дружества работят на съвсем различни пазари.

Мотивът на КЗК е, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да ограничи конкуренцията на пазара. "Предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група", пише в решението на КЗК.

Прави впечатление бързината, с която антимонополният регулатор действа по случая - решението е взето само две седмици, след като КЗК прецени, че трябва да се извърши задълбочен анализ на сделката, който по закон може да продължи 4 месеца. За преценката на комисията й беше достатъчна една седмица ускорено проучване, което трае до 28 дни.

Тогава антимонополният орган прецени, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да навреди на конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като може да предоставя застраховки гаранции по сделките на "ЧЕЗ Трейд" и "ЧЕЗ Електро" на енергийната борса.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ