Борисов ще призове в Брюксел за дипломатичен и добър тон към Турция

Към момента натискът към границата е нулев, отчете премиерът

iconomist
iconomist / 12 October 2019 13:43 >
Борисов ще призове в Брюксел за дипломатичен и добър тон към Турция
Източник: БТА
България няма да изгражда нови бежански лагери в очакване на нова мигрантска вълна от Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 15-ото изложение на животновъдите, което се провежда край Сливенски минерални бани, предаде БНР. Според Борисов към този момент Турция стриктно спазва двустранното споразумение и натискът към днешна дата по границата ни е нулев.

Борисов коментира, че в този напрегната обстановка ще разчита на дипломацията и добрия тон към Турция, за което ще призове и колегите си в Брюксел.

"Имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството и турските власти, абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България и имаме нула миграционен натиск. Така, че не виждам никакъв смисъл нито да сторим нито да се подготвяме с лагери. Напротив, дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулиране на събитията в Сирия – това е решението. Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси", каза министър-председателят.

Сирийската кюрдска администрация в североизточна Сирия съобщи днес, че над 191 000 души са напуснали домовете си заради турската военна операция в района, предаде Ройтерс. Турското настъпление е предизвикало няколко изселнически вълни на запад, към град Кобани, който е на около 400 км, добавя Ройтерс. ООН съобщи вчера, че около 100 000 души са напуснали домовете си след началото на турското настъпление в североизточна Сирия в сряда.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ