На какво основание Тръмп иска от Китай да разследва Джо и Хънтър Байдън

Синът на бившия вицепрезидент е съосновател на китайски фонд за инвестиции в чужбина

iconomist
iconomist / 12 October 2019 11:27 >
На какво основание Тръмп иска от Китай да разследва Джо и Хънтър Байдън
Твърдение: Инвестицията на младия Байдън в BHR е била според адвоката му само 10%, или $420 000
Президентът Доналд Тръмп призова на 3 октомври Китай да разследва основния му конкурент от демократите Джо Байдън заради участието на сина му във фонд, набиращ китайски капитали. Президентът обвинява Хънтър Байдън, без да предостави доказателства, че е използвал влиянието си да подсигури китайска подкрепа за финансиране на своите инвестиции.

Тръмп твърди, че Хънтър е получил от Китай $1,5 млрд. за фонд с негово участие малко след като е придружавал баща си в Пекин през 2013 г., който тогава бе вицепрезидент. „Смятам, че е ужасно синът на Байдън да си тръгне от Китай, след като е получил  $1,5 млрд. за фонд, след като най-големите фондове в света не могат да си изтеглят парите от Китай и след кратка визита да си тръгне с „Еър Форс 2“, посочи Тръмп. Той добави, че Китай би трябвало да започне разследването, защото случилото се там „е също толкова лошо, колкото и това в Украйна“. Председателят на Федералната избирателна комисия отговори, че е „незаконно за когото и да било да иска нещо, което има стойност, от чужденец във връзка с американски избори“. Критиците на Тръмп смятат, че президентът се опитва да отклони вниманието от разследването за импийчмънт от демократите в Конгреса във връзка с разговора му с украинския президент Володимир Зеленски.

Какви са инвестициите на Хънтър Байдън

През 2009 г. Хънтър Байдън стана съосновател на Rosemont Seneca Partners заедно с Кристофър Хайнц, доведен син на бившия държавен секретар Джон Кери, и Девон Арчър, бизнесмен и състудент на Хайнц в Йейл, пише Ройтерс. През 2012 г. Байдън и Арчър преговарят с китайския инвеститор в частни капитали Джонатан Ли за създаване на фонд, съобщи „Ню Йоркър“ през юли. През 2013 г. Ли, Арчър и други основават фонда BHR Partners, а Хънтър Байдън се присъединява като неплатен член на борда, сочи изданието. Пред него Хънтър потвърждава, че се е срещнал с Ли при въпросната визита в Китай.

Според адвоката на Хънтър Байдън клиентът му станал инвеститор с 10% в BHR едва през 2017 г. Той добавя, че неговата инвестиция е била $420 000, тоест общата капитализация на фонда е била $4,2 млн. Фондът инвестира в широк спектър индустрии и компании, включително в една от най-големите китайски фирми за ядрена енергетика China General Nuclear Power Corp, и в стартъпа за изкуствен интелект Megvii Technology Ltd, известна като Face++.

През 2015 г. BHR обединява усилия с AVIC Auto, подразделение на Aviation Industry Corporation of China (AVIC) – водещия отбранителен контрактор в Китай, за закупуването на американската фирма за автомобилни части Henniges Automotive. Сделката бе обект на проверка от Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ и миналия месец председателят на Финансовата комисия в Сената Чък Грасли изрази загриженост поради възможен конфликт на интереси.

BHR посочва на сайта си, че е подразделение за трансгранични инвестиции на одобрена от държавата фирма за частен капитал и е подкрепян от големи китайски финансови институции, включително Bank of China. 

Цитираната от Тръмп цифра $1,5 млрд. може да е взета от книгата на Питър Швайцер от 2018 г. „Тайните империи: Как американската политическа класа прикрива корупцията и обогатява семействата и приятелите си“. В нея се споменава статия на „Уолстрийт Джърнъл“ от юли 2014 г., според която консорциумът BHR е възнамерявал да събере капитал от $1,5 млрд. за инвестиции извън Китай, като се цитира говорител на Bank of China. В своята статия „Ню Йоркър“ пише, че Хънтър Байдън и партньорите му още не са получили никакво плащане от BHR.


Текстът е публикуван в брой 40/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ