През март или през юни влизаме в Чакалнята на Еврозоната

Шефката на Европейският съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних очаква ЕЦБ да даде "зелена светлина" през първото или второто тримесечие на 2020 г.

iconomist
iconomist / 11 October 2019 13:48 >
През март или през юни влизаме в Чакалнята на Еврозоната
България може да се присъедини към валутно - курсовия механизъм EPM-II, популярен като Чакалнята за Еврозоната, през първото или второто тримесечие на 2020 г., заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних, цитирана от БНР.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът ѝ се очакваше в средата на лятото или в началото на есента. Кьоних обаче е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Тя следи процеса по присъединяването ни към ЕРМ-II, защото заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз. Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски вече не в българския, а в европейския фонд по преструктуриране, който е част от съвета, ръководен от Кьоних.

"Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля, че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим", каза Кьоних.

След като България влезе в Чакалнята за еврозоната и в тясното банково сътрудничество, Европейският съвет по банково преструктуриране на Кьоних ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки.Те са задължителни като буфер при евентуални кризи.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ