Ернан Касиари: на живо от живота

Авторът на „Испания, ти загуби“ доказва, че антисистемата може да се самоиздържа

iconomist
iconomist / 06 October 2019 15:22 >
Ернан Касиари: на живо от живота
Ернан Касиари
Владимир Стоичков

Всеки, който е чел Ернан Касиари, знае историята му, защото самият той е главният персонаж в творчеството си. Описва какво му се е случило, и то в детайли. Разказва увлекателно. Освен това е от хората, на които все им се случва нещо. Като например инфаркт ден след пристигането в Монтевидео. Тогава автомобилът на неговите хазаи взема 40-минутното разстояние за 19 и Касиари оцелява, за да го превърне в нова история. Дори в две: „Какво се случи с човека, който ми спаси живота“ (разказ-беседа) и „Най-хубавият инфаркт в моя живот“ (книга). 

Ернан Касиари, аржентинец, шишко, зевзек, бивш жител на Барселона и фен на „Расинг“, е авторът на първия роман, писан на живо в интернет – „Повече уважение, че съм ти майка“. Творбата е хит. В следващите десет години идат още успехи, провали, депресии, проекти, признания, пропадания, развод. И така един ден се озовава в Монтевидео с Хулиета, която познава едва от седмица. Наемат луксозна къща от страницата на Airbnb и на сцената се появява инфарктът. Хазаите (Хавиер и Алехандра, възрастни и богати на вид) опитват да го откарат, но същия ден „Пенярол“ е станал шампион и улиците са непроходими. Затова искат помощ от една патрулка и морето от хора се отваря като в библейски сюжет. После хазаите дават кръв за операцията и т.н. до щастливия финал.

Година по-късно Хулиета вече е бременна. Решават да го отпразнуват в Монтевидео със спасителите на Ернан, които всъщност изобщо не познават. Тогава научават, че аристократичното спокойствие на хазаите отпреди година е било привидно. Хавиер им споделя, че тогава бил загубил добре платената си работа по здравословни причини, че се е нуждаел от донор на бъбрек и че инвеститорите отхвърлили новия му проект, защото болен човек не е гаранция. Сметките им били на червено.

Смутен, Касиари пита как да помогне. „Спокойно, вече го направи“, отвръща Хавиер. И се оказва, че още в болницата Касиари получил традиционното допитване на Airbnb как оценява наетата къща. В свой стил писателят отбелязал, че е идеално място за хора, предразположени към инфаркт, и разказал как хазаите са му спасили живота. Текстът стига до Джозеф Гебиа, основател на компанията, и той го използва в своя ТЕД-беседа. Нещо повече, решава лично да опознае мястото и хората, описани от Касиари. Така, досущ като в приказките, един ден Гебиа звъни на вратата на Хавиер и Алехандра. Празнува с тях Нова година. После той и негови съдружници влагат 3 млн. долара в проекта на Хавиер и дори му намират донор.      

Историята е описана в „Най-хубавият инфаркт в моя живот“, една от 14-те книги на Касиари. Всичките те, начело с „Испания, ти загуби“, са   огромен успех. Но не ги търсете по книжарниците, защото Касиари е чешит. Преди 8 години, уморен да работи за издатели, литературни агенти и разпространители, обявява бойкот на системата и минава на автопилот. Прави издателство, което продава книгите му само чрез неговата страница в интернет. Подема и проекта „Орсай“ – качествено литературно списание без реклами. Идеята му предизвиква възторг. Два месеца преди първия брой в мрежата вече са продадени 10 800 екземпляра. Разпространителите моментално му искат 50 000 бройки, но той, верен на принципите си, отказва. А заплатилите предварително не остават излъгани, защото на страниците на списанието гостуват автори като Ник Хорнби, Хуан Вижоро, Едуардо Сачери и едно дълго т.н. Слоганът гласи: „Без посредници“.

После дигиталната версия на „Орсай“ се предлага безплатно в мрежата. „Културата не принадлежи само на тези, които могат да заплатят за нея. Всички трябва да имат достъп“, твърди Касиари. И напук на всяка логика, продажбите на печатните му издания се увеличават въпреки безплатната дигитална опция. 

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ