Как процесът по импийчмънт влияе на борсата

Защо инвеститорите не се паникьосаха, след като Доналд Тръмп заплаши, че пазарите ще се сринат, ако бъде отстранен

iconomist
iconomist / 08 October 2019 09:21 >
Как процесът по импийчмънт влияе на борсата
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
ИСТОРИЯ: При Ричард Никсън, който подаде оставка преди гласуването в Сената, борсата страдаше заради влошаването на фундаментални фактори, а не заради процедурата по импийчмънт
"Ако те действително направят това, пазарите ще се сринат", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър, след като говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че срещу него ще бъде стартирано разследване за импийчмънт заради поведението му по отношение на украинския президент Володимир Зеленски.

В деня на анонса на Пелоси борсата действително показа безпокойство, но то бе слабо и краткотрайно. Dow Jones Industrial Average приключи деня със спад от 0,30%, но този понеделник индексът натрупа 0,14%. От друга страна S&P 500 падна с 0,24% миналия четвъртък и в началото на тази седмица е с 0,17% спрямо началото на миналата. Това се случи, въпреки че инвеститорите не очакват Доналд Тръмп да бъде отстранен от поста си. Платформата за прогнозиране PredictIt показа само 20% шанс за отстраняването му и това е съвсем нормално, защото разпределението на силите е токова, че дори Камарата на представителите да гласува за импийчмънт на Тръмп, доминираният от републиканците Сенат е малко вероятно да го освободи от длъжност. Главният инвестиционен стратег на National Holdings Corporation Артър Хоган заяви, цитиран от MarketWatch, че този пърночален спад се дължи до голяма степен на базирания на компютърни алгоритми софтуер за борсова търговия, който е реагирал първосигнално на новинарските заглавия.

Какво показва историята
Ако погледнем назад във времето, няма да намерим някакъв сценарий, който би трябвало да се следва. Около импийчмънта на Бил Клинтън, който бе оправдан от Сената, пазарът вървеше нагоре, като за 1998 година S&P регистрира ръст 39%. Възходът на фондовия пазар обаче нямаше нищо общо с политиката. Технологичните акции в този период се надуваха, преди балонът да се спука в началото на новото хилядолетие, а Федералният резерв намаляваше лихвите.

Нещата изглеждаха различно при разследването срещу Ричард Никсън от края на 1973 г. и началото на 1974 г. В годината след процеса на импийчмънт на Никсън S&P спадна 33%.

Но отново пазарите бяха движени от икономиката, която беше в рецесия. Акциите си бяха в мечешки пазар, инфлацията беше висока, а петролната криза бушуваше.

Историческата справка може да ни предложи лесния отговор, че процедурата по импийчмънт не влияе на пазарите, но нещата, както винаги, не са толкова прости. Приглушената реакция на пазара може да се промени, ако инвеститорите забележат, че процесът по отстраняване на президента се отрази върху по-важни за борсата въпроси като ратифицирането на търговското споразумение между САЩ и Мексико-Канада или този за търговските отношения с Китай. "Това, от което пазарът се интересува, са вторичните и третичните ефекти от всеки потенциален процес на импийчмънт, за разлика от самия импийчмънт", казва пред Forbes Марк Фриймън, главен инвестиционен директор на Sororro Asset Management.

Най-голямата неизвестна обаче е самият Тръмп, който е пословичен със своя променлив характер. "Импийчмънтът добавя малко и временно към пазарната несигурност, но самият Тръмп е основната причина за пазарната несигурност", написа в пост, цитиран от CNN, Маршал Гитлер, инвестиционен стратег в BDSwiss.group.

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ