Гореща есен в Египет

Бившият бизнесмен на властта Мохамед Али буни египтяните срещу президента Сиси, който подготвя условия да остане на власт до 2030 г.

iconomist
iconomist / 05 October 2019 12:50 >
Гореща есен в Египет
От Барселона: Чрез видеообръщенията си към сънародниците си филмовата звезда Мохамед Али се превръща в основен подбудител на протести срещу президента
Красимир Чешмеджиев

Тъкмо когато дългогодишният конфликт в Сирия изглежда почти овладян, от другата страна на Средиземно море за пръв път от 6 години протестиращи излязоха на улиците. Мерките срещу недоволните обаче изглеждат по-мащабни от самото недоволство. Какъвто и да е изходът, размирици в 100-милионен Египет е последното нещо, което Европа иска на едно море разстояние от границите си. 

Осем години след падането на диктатора Хосни Мубарак и 6 години след премахването на Мохамед Морси площад „Тахрир” в Кайро отново е арена на сблъсъци между протестиращи и полиция. Недоволството този път е насочено срещу сегашния президент – Абдел Фатах Сиси. 

Протестите на 20 септември са първите по-сериозни прояви от 2013 г. насам.  Египтяните още пазят спомена от начин, по който предишните лидери се справят с протестите, насочени срещу тях. Сиси, стъпвайки на раменете на своите предшественици, прибягва към различен подход. Освен солидното полицейско присъствие на размирния площад „Тахрир” няколко дни след протеста над 1900 души са арестувани. По всичко личи, че президентът иска да спре недоволството в зародиш, а сред задържаните са журналисти и критици на властта, които дори не са свързани с площадното недоволство. Главните обвинения, по които властите работят, са за използване на социалната мрежа за разпространение на „фалшиви новини“. Изглежда, ръкавицата е хвърлена, щом въпреки забраната за протестни прояви първите опити са вече налице. Колкото и бързи да са мерките на правителството, основният подбудител на общественото недоволство е далеч от техния обхват. А именно той, чрез трибуната на социалната мрежа, хвърли първия камък по президента, избран с почти 100-процентова подкрепа. 

Както при Арабската пролет, така и сега основен канал, по който се споделя недоволството, е социалната мрежа. Египетският строителен предприемач Мохамед Али буни египтяните с видеообръщения по Facebook. Освен че е бизнесмен, той има и няколко филмови роли. Актьорският талант му осигурява харизма, която прави влиятелни клиповете му срещу президента Сиси, пращани от Барселона, където живее. 

Бизнесмен на властта


С цигара в ръка и небрежно закопчана риза, в клиповете си Али използва език, близък до този на работническата класа. От началото на септември актьорът бизнесмен сипе обиди по адрес на президента, уличава го в корупция и подчертава влошеното финансово състояние на обикновения гражданин под ръководството на Сиси. И ако действително 1/3 от египетския народ живее под прага на бедността, Мохамед Али далеч не е един от тях. 

Произлизащ от скромно семейство, пътят му към милионите минава през много изпълнения на държавни поръчки. Строителната му компания е осъществявала безброй мащабни проекти за египетската армия, а заедно със сегашния президент са стари познайници. Фирмата на Али – Amlak, стои зад изграждането на няколко президентски двореца. Дори преди да стане държавен глава, Сиси се ползва от услугите на строителната компания. Още като министър на отбраната при стария президент фелдмаршал Абдел Фатах Сиси получава разкошна резиденция, платена с държавни пари и построена от фирмата на сегашния си критик.

13 милиона долара развалят 15-годишното партньорство между актьора бизнесмен и египетската държава. По думите на Мохамед Али  правителството му „виси“ с 212 млн. египетски паунда, или $13 млн., след като неговата фирма е изпълнила поредната държавна поръчка, без да получи нищо от уговореното възнаграждение с поръчителя. От една страна,  множеството мащабни проекти, изпълнени от фирмата на бизнесмена, влизат във видеообръщенията му. От друга, бунтарските клипове на харизматичния актьор се появяват едва когато той е „ужилен“ и кацата с мед се оказва затворена за него. А това силно подкопава искреността в мотивите му да критикува египетския президент и неговата политика.

Въпреки въпросителните около Али думите му явно попадат на добра почва. Досега президентът и народът му имаха неписана договорка за повече стабилност и сигурност в Египет за сметка на икономическото развитие. Освен в петролния сектор други чуждестранни инвестиции практически няма. А растящите цени на тока, горивата и стоките тикат все повече хора под прага на бедността. Клиповете на актьора предприемач играят по струната на народа и добавят още масло в огъня, изкарвайки на показ разточителството на държавните пари. И ако можем да поставяме под съмнение мотивите на бизнесмена, парите на обедняващия народ действително отиват за щяло и нещяло. В страната на фараоните, сред растяща безработица растат президентски дворци. Укриващият се в Барселона бизнесмен дори споменава за наличието на построена нова гробница специално за майката на президента.

Сиси се балсамира на трона

Отново след 6 години: На 20 септември стотици египтяни скандираха антиправителствени лозунги по улиците на Кайро
Ако Мохамед Али прави всичко възможно да изкара хората на улиците, Абдел Фатах Сиси прави всичко възможно първият протест от 2013-а насам да си остане просто малък прецедент. Протестите на площад „Тахрир“ неведнъж са маркирали началото на края за египетските лидери. Именно затова на 20 септември и през следващите вечери площадът е наводнен от служители на реда и полицаи под прикритие. Провинцията също надига глава. След молитва в джамията в малкия град Дир ел Абд вярващите скандират за оставка на Сиси. На следващия ден около храма е пълно с полиция, за да не се повтори „инцидентът“.

На обвиненията на Мохамед Али Сиси отговаря лаконично и цинично: „Аз не строя дворци за мен, аз строя дворци за Египет“. Отричайки обвиненията за корупция, президентът свързва провокациите към него с ислямистки групировки, близки до неговия предшественик. Сякаш за да потвърди думите му, паралелно с протеста на 20 септември в Синай действително има сблъсък между правителствени сили и останки от фундаменталистите на „Мюсюлмански братя“. Но освен железен юмрук бившият военен може да слага и кадифена ръкавица. Няколко държавни компании подтикват служителите си да участват в демонстрации за подкрепа на президента,  изкарал Египет от несигурността преди няколко години.

Въпрос на време е да разберем дали протестът ще бъде заглушен под железния юмрук на президента, или острият език на ужиления с пари бизнесмен ще сипе още масло в огъня. Едно обаче е ясно – бившият генерал няма да се даде лесно. Възкачил се на „трона“ на земята на фараоните с държавен преврат, Сиси бърза да махне протестното камъче от обувката си. Същевременно подготвя „балсамирането“ си на власт, инициирайки  конституционни промени, които да му осигурят възможност да стои начело на Египет чак до 2030 г. 

Какъвто и да е изходът от ситуацията, случаят много прилича на други конфликти от региона на Близкия изток. В 20-милионна Сирия протестите срещу президента прераснаха в гражданска война и доведоха Европа до мигрантска криза. Можем само да гадаем как би изглеждал подобен сценарий, ако 100-милионен Египет тръгне по пътя на другите държави в региона. И

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа от петък, 4 октомври. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ