Край на слабоволието срещу Волен

Медиите сами ще са виновни, ако пак оставят Сидеров да узурпира ефир, а полицаите – да самоуправства

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 04 October 2019 10:46 >
Край на слабоволието срещу Волен
Безпомощност: Полицай и жандармерист така и не изхвърлиха Сидеров в ефир, той опразни студиото след като БНТ прекъсна предаването
Един политически призрак години наред броди разпищолен из българската публичност. Нагъл, безпардонен, самоуправстващ – пред него няма прегради. Ще нахлуе в НАТФИЗ или в БНТ или ще провали цяло предизборно студио, като това на "Референдум" на 1 октомври. Но краят май вече дойде – имаме прецедент с надяване на усмирителна риза.

На 1 октомври Сидеров провали прeдизборен диспут в рамките на предаването на БНТ "Референдум". Водещата Добрина Чешмеджиева десетки пъти му се моли, включително и когато му бе изключен микрофонът, но остана безпомощна. Редакторката Татяна Тасева и шефовете ѝ не ѝ помогнаха, на два пъти в студиото влизаха и органите на реда, без да предприемат нищо. Така след 43 минути узурпация на ефир от лидера на "Атака" БНТ пусна документален филм, а след няколко минути така и незапочналият дебат бе възстановен, вече без Сидеров. На другия ден сутринта генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков разпореди от ефира Сидеров повече да не бъде канен в нито едно предаване по време на предизборната кампания, докато не се извини и не бъде взето евентуално ново решение за допускането му пред камера. Свалено бе предаването и от сайта на телевизията, което пък вдигна трафика му в Youtube.

Извеждането на Сидеров от студиото с полиция и забраната да стъпва за известно време в БНТ са правилни, макар и закъснели действия. При живо предаване всяка минута в повече узурпация на ефир е недопустима. Но Сидеров получи това, което искаше – направи поредния скандал, за да поосвежи безнадеждно клюмналия си рейтинг. И за пореден път демонстрира, че в тази държава няма кой да го ошамари в реално време – в който и да е смисъл на думата.

Криворазбраната му позиция на партиен лидер и депутат с имунитет и криворазбраното право на достъп до националните медии в предизборно време и на тяхното задължение за равнопоставеност на партиите влачат години наред след себе си пълна безпомощност на журналисти и органи на реда. Този страхов рецидив продължи дори след развръзката на случката, когато, за да разкаже какво се е случило в ефира на БНТ, на следващата сутрин БНР буквално предложи на слушателите си уравнение с три неизвестни: "В началото на предаването лидер на партия и кандидат за кмет на столицата нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили".

След дългогодишния редицив на политическо гаменство и след прецедента по озаптяването му със закъснялото изгонване от студиото на БНТ и обещаното недопускане до телевизията в близко време, вече няма извинение за журналистическата колегия за бъдещите ѝ реакции в подобни случаи. Медиите е добре изобщо да избягват участието му, а когато то е наложително, да го гонят на секундата при неспазване на първото основателно предупреждение. На публични места, независимо дали дадена проява има политически характер, при нарушаване на обществения ред и неспазване указанията им органите на реда да го санкционират с актове, а когато реши да "нахлува" някъде, да не се колебаят физически да го преместват, като нямат право да го задържат. Депутатският му имунитет не е за да дерибейства, а обществените медии не са длъжни да му дават ефир, за да погазва всякакви етични правила и да заглушава останалите политически конкуренти.

Крайно време е Сидеров да бъде медийно маргинализиран, като изобщо не му се обръща внимание, и да заеме адекватното на нищожното му електорално влияние публично място. И бързо и решително да бъде удрян през ръцете, както правеше навремето всяка оправна баба срямо разглезено гаменче, което се опитва да залепи дъвка в нечия коса.

Текстът е публикуван в брой 39/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ