Столична община купи къщата на Яворов

Нейна е единствената оферта на обявената публична продан

iconomist
iconomist / 27 September 2019 20:11 >
Столична община купи къщата на Яворов
Къщата на Пейо Яворов вече е собственост на Столична община /СО/, съобщиха от пресслужбата на общината.

От името на общината Тодор Чобанов - заместник-кмет на София, община се е явил на публичната продан за къщата на Яворов. Отворена е била единствената оферта - на Столична община, и е било прието, че тя е валидна и ще бъде процедирана. Предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена.

През следващата година ще бъдат предприети и нужните действия за извършване на реставрация, тъй като сградата се нуждае от конструктивно укрепване. Къщата на Яворов ще остане музей и ново място за литературни четения и изложби.

Припомняме, че къщата на поета на улица „Раковски“ 136 в София бе обявена за публична продажба за четвърти път с определена цена за триетажната къща с обща площ от 397 кв. м, която е паметник на културата и функционира като музей, от 1,285 млн. лв.

Къщата музей на Пейо Яворов беше обявена за публична продажба за първи път в средата на ноември, но търгът се провали поради липса на оферти, като тогава цената на имота беше 1 628 758 лв. Втората публична продажба беше обявена в края на миналата година, когато определената цена на имота беше 1 465 883 лв.

В края на март тази година къщата музей на Яворов отново беше обявена за публична продажба на цена от 1 428 288 лв. До тази развръзка се стигна заради неуредени финансови отношения на сегашния собственик на имота.

Миналата година общината заяви намерение тя или държавата да купят къщата, но впоследствие кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

В средата на февруари заместник-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов заяви, че общината не се е отказала да купува къщата на Яворов и възнамерява да настани там Националния литературен музей. „В момента, в който съдът се произнесе по законността, започваме реставрация“, отбеляза заместник-кметът.

Къщата музей "Пейо Яворов" е открита за посещения на 31 октомври 1954 година и съхранява оригинални документи, снимки и предмети, свързани с дейността на поета. Яворов живее в къщата със съпругата си Лора от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ