По-малко приходи, значителен спад на печалбата

Някои от големите държавни фирми в енергетиката драстично влошават резултатите си

Пламен Енев
Пламен Енев / 26 September 2019 16:04 >
По-малко приходи, значителен спад  на печалбата
Малко намаление на приходите, но значителен спад на печалбата. Това показват данните на първите 20 компании от сектор енергетика за 2018 година. Ако разгледаме структурата на финансовите резултати на Топ 20, няма как да не забележим, че основните отстъпления се наблюдават при държавните дружества, като причините са различни. Докато при някои става въпрос за дългогодишни традиции в отчетите, други се разклащат заради инцидентни събития.

Първенец по приходи традиционно е Националната електрическа компания, която за миналата година е имала оборот от 2,144 млрд. лв., което с около 480 млн. лв. по-малко спрямо 2017 г. Но за разлика от тогава, когато е отчетена печалба от над 6,8 млн. лв., сега се наблюдава внушителна загуба, която достига 73,8 млн. лв. Едно от обясненията се крие в няколко загубени съдебни битки, най-голямата от които бе осъдителното решение за спирането на АЕЦ „Белене“ през 2013 година, по което НЕК бе задължена да плати на „Уорли Парсънс“ над 50 млн. лв. Но системният проблем пред компанията е, че е натоварена да поддържа ниски цените за битовите потребители, продавайки на регулиран пазар на по-ниски цени, отколкото купува енергията. Цената за битовите потребители е 71.71 лв./мВтч, а реалните разходи за закупуването на електроенергията са 179.24 лв./мВтч. Голямата част от разликата в този период се покрива от фонда „Сигурност на електроенергийната система“ и „Задължение към обществото“, но не и цялата. Към това трябва да се прибавят и опитите на държавата да съживи енергийната борса чрез намаляване на количествата от скъпа енергия от ТЕЦ-овете, за сметка на по-евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“. Това води до по-малко е натоварване на „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“, което още увеличава разходите на НЕК, тъй като тя им плаща за разполагаемост, когато не работят. Тази тенденция отвежда АЕЦ „Козлодуй“ на обратния полюс и ядрената централа за първи път надхвърля 1 млрд. приходи, а печалбата й за 2018 г. расте до 163.5 млн. лв. На практика „Козлодуй“ подава през м.г. към регулирания пазар едва 16% от енергията си.

Най-лошо е положението на „ТЕЦ Марица-изток 2“, която е на практика във фалит. За 2018 година загубата на държавната централа достигна 332 млн. лв., основно заради големите разходи за CO2 емисии и колкото повече работи, толкова повече трябва да плаща. За емисии са отишли 57% от приходите на компанията. Лошата новина е, че цената на квотите се увеличава и натрупаната загуба на ТЕЦ-а за полугодието на т.г. е вече над 770 млн. лв. Повечето от тях са към собственика на централата Български енергиен холдинг (БЕХ), а за да излезе от ситуацията правителството поиска разрешение от ЕК да превърне задълженията в капитал. Все още няма одобрение от Брюксел, но и да дойде, то ще има краткотраен ефект.
Сред компаниите в традиционно тежко финансово състояние е общинската „Топлофикация София“, която въпреки увеличените приходи, отчита загуба от 19.8 млн. лв.

Съществено присъствие в Топ 20 регистрира търговецът на ток „Гранд Енерджи дистрибюшън“, който е свързван с бизнесмена Христо Ковачки. Работодателските организации на няколко пъти алармираха за нагласени търгове в негова полза, но до момента манипулации не са доказани. Така или иначе приходите му се увеличават повече от двойно за 2018 г., а печалбата расте с още по-големи темпове.

На пръв поглед неочаквана е загубата на обществения доставчик „Булгаргаз“, който заради повишените с 30% цени на газа през 2018 г. увеличава значително приходите си. Отрицателният резултат при него, обаче се дължи на еднократно събитие - глобата от 150 млн. лв., която ЕК наложи на т.нар. газово дело. Санкцията бе разпределена поравно между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ.


Текстът е публикуван в брой 38/2019 г. на списание "Икономист" от 27 септември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ