Загуби по волята на ГЕРБ

Сделка "София срещу Пловдив" между ГЕРБ и ВМРО: Ангел Джамбазки се издига за кмет в столицата, отнема гласове от Мая Манолова и подкрепя на балотаж Йорданка Фандъкова; в Пловдив печели Славчо Атанасов от ВМРО при слаб кандидат на ГЕРБ

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 19 September 2019 15:29 >
Загуби по волята на ГЕРБ

Местните избори, погледнати отвън, все повече заприличват на игри на загубата по волята на ГЕРБ. Дни след като утвърдиха списъка с имената на кандидат-кметовете на управляващата партия, депутати от ГЕРБ под сурдинка признават, че са на път да отпишат градове като Пловдив, Русе и Ямбол, в които има сериозни скандали в структурите на най-голямата партия. Заради проблеми в местните организации там и лоши резултати на евровота започна кадрова чистка от партийния лидер Бойко Борисов.

Този ход на ГЕРБ дава сериозен шанс на БСП и ВМРО да вдигнат политическите си акции. За БСП, които също вече обявиха кандидатите си за областните градове, спечелването на кметския стол дори на едно място ще е успех, защото на миналите избори не можаха да пробият в нито един областен център. ВМРО отсега залага на сигурна победа в Пловдив с издигането на кандидатурата на депутата от НФСБ и бивш кмет на Града под тепетата Славчо Атанасов. Той ще се изправи срещу областния управител Здравко Димитров, който бе посочен от ръководството на ГЕРБ, след като партията свали доверието си от досегашния градоначалник Иван Тотев. Войводите твърдят, че имат реални шансове да спечелят в Русе, където ГЕРБ се отказа от кмета си Пламен Стоилов и заложи на директорката на професионалната гимназия по облекло Диана Иванова. ВМРО издигна областния управител Галин Григоров, който е разпознаваема кандидатура, а БСП – депутата Пенчо Милков.

"На практика ГЕРБ преотстъпват градове на коалиционните си партньори и те съответно им дължат услуга", коментира пред "Икономист" ситуацията пиар експертът Арман Бабикян. "Не вярвам ГЕРБ наистина да искат да загубят, по-скоро са притиснати там, където има проблеми, и трябват да предложат бързи решения", контрира социологът Антоний Тодоров. БСП вече обявиха къде могат да спечелят. "Имаме шансове в София, Русе, Ямбол, Перник, Ловеч, Добрич, Велико Търново, Разград", заяви пред "Икономист" зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Според социолози балотажи ще има на много места в страната.

Изненада: ВМРО готви изненада за София, като вкарва в битката за кметския стол евродепутата Ангел Джамбазки

Ходът с Джамбазки в София
Най-интересна се очертава надпреварата в София. Досега всички прогнози са, че на балотаж отиват сегашният кмет Йорданка Фандъкова, която ще се бори за трети мандат от името на ГЕРБ – СДС, и Мая Манолова, която напусна поста си на омбудсман и бе издигната от инициативен комитет, за да бъде припозната като представител на протестния вот, но в него влизат и БСП, и ДБГ. За третото място в столицата социолозите засега позиционират кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. "Той беше неразпознаваем за повечето софиянци, допреди да избухне пошлият скандал около неговата приятелка, провокиран от стари снимки, и да предизвика основателното недоволство на политици и граждани. След този скандал арх. Игнатов вече е разпознаваем", смята Бабикян. "Да не забравяме, че такива скандали имат обратен ефект, защото българинът е милозлив и застава на страната на засегнатата страна", коментира пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Според социолози ефектът от този скандал би бил обединение на десницата зад арх. Игнатов, от което най-много ще пострада кандидатът на гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев, който също се бори за десните гласове. Възможно е обаче и този скандал само да е допринесъл за разпознаваемостта на Игнатов, без това да разшири популярността му.

Предварителните нагласи могат да бъдат разбъркани, ако ВМРО издигне официално за кмет на София евродепутата Ангел Джамбазки, какъвто план се обмисля от седмици в централата на войводите. Те вече обявиха, че ще излязат сами в битката за кметския стол, а Джамбазки обеща официално резултатът да не е такъв, какъвто го прогнозират в момента. "Битката няма да е между Фандъкова и Манолова", каза евродепутатът и подчерта, че "София не е само жълтите павета, а и още "Люлин", "Младост" и "Дружба". "Не е само въпросът за метрото, а и за градския транспорт и чистотата на въздуха. Най-мръсните райони са циганските махали. Затова ще имаме силна кандидатура за София", допълни Джамбазки. Под силна кандидатура е имал предвид себе си, твърдят наблюдатели. "Просто изчаквахме да мине празникът на София и да обявим листата си до 21 септември, но в плановете ни е 99,9% Джамбазки", заявиха още от централата, където са уверени, че той ще е сериозен играч.

"Джамбазки е популярен човек, представи се силно на евроизборите, може да се представи добре и сериозно и на местния вот в София, но шансът му не е за балотаж, а за четвърто място", коментира пред "Икономист" социологът Цветозар Томов. "Профилът на хората, които гласуваха за него на евроизборите, показва, че биха го подкрепили тези, които не са намерили кого да припознаят за свой кандидат. Чисто интуитивно смятам, че Джамбазки може да дръпне от гласовете на Мая Манолова", допълни Томов. Според него той ще вземе около 30 000 гласа.

Явяването на Джамбазки ще отнеме от гласовете на Мая Манолова, смята и социологът Чавдар Найденов. "Той ще намали гласовете на кандидата на протестния вот, какъвто е Мая Манолова, ще отнеме и от гласовете на десните, но смятам, че няма да стигне до балотаж", коментира Найденов. Според него дали играе за Фандъкова, ще проличи от това какво говори между двата тура. "Ако реши да призове и да обоснове една анти-Манолова платформа или анти-Игнатов, антиджендър, е лесно да пренасочи една част от гласовете за него към Фандъкова", смята Найденов. Според Бабикян, ако ВМРО издигне кандидатурата на Джамбазки, ще покаже, че има политически бартер между коалиционните партньори. "Ще излезе, че ГЕРБ отстъпва Русе и Пловдив на ВМРО, а те трябва да върнат услугата в София", обобщи Бабикян. Според проф. Антоний Тодоров обаче ефектът може и да е друг. "Влизането на Джамбазки може да предотврати спечелването на кметските избори на първи тур от Йорданка Фандъкова", смята Тодоров. Според ръководител на социологическа агенция с дългогодишен опит, пожелал да остане анонимен, Джамбазки няма шанс да измести Манолова от балотажа, понеже зад нея е БСП, но на втория тур може сериозно да наклони везните в полза на Фандъкова и точно това е сделката на ГЕРБ с ВМРО – вие ни помагате в София, ние ви помагаме в Пловдив, като там не вадим силен кандидат. Социолозите са единодушни в едно – че Джамбазки е играч с влияние и може да обръща нагласи на местния вот, а същевременно да дръпне нагоре листата с общински съветници на войводите.

Но картината с кандидатите в страната още е непълна. От "Демократична България" заявиха пред "Икономист", че все още не са готови с всичките си кандидати по места, защото процедурата по издигането им при тях е по-сложна. "Да, България" подреждат листите след електронно гласуване сред членската си маса и там, където има разминавания с ДСБ, ще има арбитраж. Разпределението на районните кметове също е в ход, но не е завършила процедурата. В публичното пространство вече изтече информацията, че "Демократична България" може да предложи два места за районни кметове на отцепниците от ДБГ с водач Найден Зеленогорски, които напуснаха партията, защото не са съгласни с подкрепата за Мая Манолова.

 

Отпор: Вътрешната опозиция в БСП поиска пленум, на който ръководството на партията да обясни защо е наложило проф. Анелия Клисaрова за кандидат за кмет на морската столица

Драми и надежди
В Русе ситуацията за ГЕРБ изглежда почти безнадеждна. След като ГЕРБ свали доверието си от сегашния кмет Пламен Стоилов и издигна за кандидат-кмет директорката на професионалната гимназия по облекло Диана Иванова, която преди това е била кандидат за общински съветник от партията на Христо Ковачки, нарастват шансовете на другите претенденти – областния управител Галин Григоров от ВМРО и депутата от БСП Пенчо Милков. Според някои социолози в Русе ще има балотаж между Милков и Григоров. След като инспектира инфраструктурните обекти в града, Борисов съобщи, че е доволен от вида на Русе и от кмета Стоилов, но няма да го подкрепи за втори мандат, защото иска да освежи партията. "Никой от нас не е женен за поста си. Аз два пъти напускам премиерския по моя воля. Кметът ще почива, ще помага", допълни Борисов. Което изобщо не е сигурно, защото посочването на Иванова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ за кандидат за кмет, без никой да я е издигал в общинската организация, говори, че вътрешнопартийните спорове в Русе изобщо не са приключили.

Неприятна за ГЕРБ изглежда и ситуацията в Ямбол. Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да свали доверието си от Георги Славов, който управлява града вече 12 години, и да издигне кандидатурата на областния управител Димитър Иванов. В отговор Славов написа патетично обръщение във Фейсбук, което започва с "Жребият е хвърлен!". В него Славов обяви, че хвърля оставката си като областен лидер на партията и се кандидатира за независим кандидат-кмет на Ямбол. БСП смята, че може да се възползва от ситуацията, като издигна за кмет общинския си председател Катя Георгиева. Георгиева се занимава с бизнес, от осем години е в Общинския съвет на Ямбол и е един от най-острите опоненти на Славов. Според социолози в града ще има балотаж.

В БСП оптимистично смятат, че имат шанс и за победа във Велико Търново, където издигнаха кандидатурата на депутатката Весела Лечева, която ще трябва да победи настоящия кмет от ГЕРБ Даниел Панов, който има зад гърба си два мандата като градоначалник. Социалистите се надъхват и за Разград, където са издигнали кандидатурата на бившия кмет Денчо Бояджиев. "Без подкрепата на ДПС Разград няма как да бъде спечелен, а Бояджиев засега няма такава", коментираха неофициално пред "Икономист" от "Позитано" 20.

В Добрич, където ГЕРБ има проблеми със структурата си, Изпълнителната комисия издигна за кмет Надежда Петкова, която е била зам.-кмет в периода 2007 – 2015 г. Петкова е получила най-малко гласове от местната структура, която Бойко Борисов обеща да разчисти заради лошите резултати в града на евровота. Срещу нея застава Георги Петков, управител на селскостопанска фирма, който е събрал най-много гласове в общинската организация на БСП. Добрич е един от градовете, където социолозите прогнозират балотаж.

Червените се надяват и на победа в Ловеч, където две жени ще се състезават за кметския стол. ГЕРБ подкрепи сегашния кмет Корнелия Маринова, а БСП издигна Радина Банкова – председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Според социалистите шансовете на Банкова са големи, защото сегашната кметица не е разработвала проекти и не е показала особена инициативност по време на мандата си.

Особена е ситуацията и в Плевен. Там ГЕРБ се отказа от настоящия кмет Георг Спартански, спечелил преди 4 години с листата на Реформаторския блок и подкрепата на ГЕРБ. Партията на Борисов сега издигна за градоначалник областния управител Мирослав Петров. Спартански заяви, че ще играе за втори мандат като независим. БСП пък издигна кандидатурата на Илиян Йончев, бивш областен управител и зам.-председател на общинската структура на БСП. Социалистите признават, че нямат шанс да спечелят Плевен, известен в миналото като град на българо-руската бойна слава.

Освен ГЕРБ, и БСП си има проблеми в местните структури, които лъснаха покрай местните избори. Най-сериозни са те във Варна. Напук на местното ръководство на партията, предвождано от Борислав Гуцанов, което реши да подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов от партия "Възраждане" за кмет, Изпълнителното бюро сложи бившия образователен министър и настоящ депутат от левицата проф. Анелия Клисарова за кандидат за кмет на Варна. Тя ще е водач и на листата за общински съветници, от която отпада Гуцанов. Преди месеци БСП свали политическото си доверие от него и поиска той да освободи поста заради бизнесобвързаностите му и тези в организацията.

Гуцанов отказа, получавайки подкрепа от голяма част от членовете на местната структура. Решението Клисарова да бъде кандидат-кмет Гуцанов нарече нелегитимно, а зам.-председателят на БСП Кирил Добрев задочно му отговори, като обяви "явлението Гуцанов" за тумор, който трябва да бъде спрян. Заради това поведение вътрешната опозиция поиска пленум, на който ръководството да даде обяснение за решенията си.

Особеност в листите на БСП е, че те залагат на осем свои депутати. Освен Пенчо Милков, Весела Лечева и Анелия Клисарова БСП пуска в Бургас Николай Тишев. Бившият кмет и бивш генерал Кольо Минев ще играе отново за Сливен, макар че той не се ползваше с голяма популярност като кмет на града. Станислав Владимиров ще се бори за Перник, Тодор Байчев – за Карнобат, и Явор Божанков за кмет на Горна Оряховица. Ако Пенчо Милков и Явор Божанков станат градоначалници, юристите в парламентарната група на БСП ще намалеят значително. И двамата са особено активни в правната комисия.

Стари пушки и нови пиленца
Засега ДПС е обявило само част от кандидатите си за големите градове. За Шумен ще играе бившият депутат от ДПС Четин Казак, който е адвокат по професия. За Кърджали е утвърдена кандидатурата на Хасан Азис, който има шанс да запише пети мандат в биографията си. За Търговище ДПС подкрепя кандидатурата на Хамни Илязов. Най-атрактивно е предложението на ДПС за Свиленград, където претендент за кметския стол е изпълнителят на чалга хита "Я елате, пиленца, при батко" Милко Калайджиев.


Текстът е публикуван в брой 37/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ